• 9 jula, 2020

Nova međunarodna nagrada Mijatu Mijatoviću

foto: ilustrofest

Ilustrator i strip crtač iz našeg grada, Mijat Mijatović, dobitnik je ovogodišnje međunarodne nagrade za najbolju ilustraciju u magazinima na drugom Ilustrofestu u Beogradu. Mijatov crtež za strip verziju Konstantinovog raskršća žiri je ocenio najboljim u konkurenciji 80 finalista iz 12 zemalja sveta.

Ukupno je za svih pet kategorija žiri birao favorite među 480 prijava. Činili su ga Srđa Dragović, Monika Lang, Vanda Čižmek i Hana Stupica. Ocenjivali su najbolje od ilustracija u knjigama, stripu i magazinima, dizajna i advertajzinga, društveno odgovornih ilustracija i ličnih projekata.

foto: ilustrofest

Podsećamo, još 2005. godine Mijat je dobio GrandPri prestižnog Međunarodnog salona stripa u Beogradskom SKC-u i bio potom počasni član srpske delegacije u svetskoj prestonici devete umetnosti, francuskom Angulemu. Nagradu Ilustorfesta primio na otvaranju festivala u četvrtak ispred paviljona “Cvijeta Zuzorić” na Kalemegdanskoj tvrđavi. Za GMInfo pojašnjava svoj pobednički rad i odgovara na pitanje zašto ga nema češće na konkursima sličnog formata.

foto: ilustrofest, strana stripa Konstantinovo raskršće

 – Radi se o strani stripa Konstantinovo raskršće, iz epizode Nebo iznad Niša, autora istoimenog književnog bestslera Dejana Stojiljkovića. To je strip adaptacija romana, crtana je prošle godine, jer je uslov konkursa bilo i to da se ne šalju radovi stariji od godinu dana. A češće me na konkursima nema jednostavno zbog obaveza u mom redovnom poslu. – skroman je Mijatović.

ilustracija: Mijat Mijatović, IK Pčelica

Mijat je već dugi niz godina ilustrator izdavačke kuće Pčelica iz Čačka i redovan član Udruženja likovnih i primenjenih umetnika svog grada. Saradnik je i autor na projektima sa najboljim crtačima i scenaristima Srbije.

ilustracija: Mijat Mijatović, autorski radovi

Nedavno je zapao za oko i predstavnicima italijanskog Bonelija, pa je bio zadužen za ilustrovanje i kolor naslovnice Zagora, čime je, kako kaže, ostvario jedan od davnašnjih snova i tako ostao da, pored ostalih kolega, dizajnera, štampara i slikara iz Milanovca, čuva duh i nasleđe nažalost ugašenih “Dečjih novina”.

ilustracija: Mijat Mijatović, Veseli Četvrtak/Boneli

 – Beogradski izdavač Veseli četvrtak ima prava na Bonelijeva izdanja za Srbiju, – pojašnjava Mijat. – Oni imaju ekskluzivu da ovde objavljuju naslovnice u svojoj režiji. Njihovo uredništvo bira crtače i koloriste. Kao kolorista sam gostovao mnogim proslavljenim crtačima, pa sam onda dobio i zadatak da radim kompletno crtež i kolor naslovnice epizode.

Još neke od Mijatovih nagrda do danas su Nagrada Politikinog zabavnika za ilustraciju 2004. godine; nagrada Marketprinta na trećem medjunarodnom beogradskom festivalu stripa 2005. kada dobija i pomenuti GrandPri; treća nagrada na četvrtom medjunarodnom Salonu stripa u Velesu 2006. godine; Prva nagrada na konkursu za strip beogradskog Kulturnog centra REX i Doma kulture Čačak 2004.; nagrada za najbolje ostvarenje u domenu klasičnog strip jezika na Šestom medjunarodnom beogradskom festivalu stripa 2008., kao i plaketa Takovski ustanak Opštine Gornji Milanovac za izuzetan doprinos kulturi 2007. godine.

V. Popović/gminfo.rs

Milos

Prethodni članak

Kovačević uputio telegram saučešća porodici Kirbiš i građanima Staršea

Sledeći članak

Danas je Vidovdan