• 6 јуна, 2020

Nove mašine za osnaživanje mladih poljoprivrednika

foto: Info. služba predsednika opštine

Stefan Kalimančević iz Boljkovaca, Stefan Kozoderović iz Teočina i Vlade Krnjić iz Družetića dobili su danas priključne mehanizacije, odnosno duplikator za mleko, kroz projekat „Osnaživanje mladih poljoprivrednika“, Fondacije „Ana i Vlade Divac“, saopštavaju iz informativne službe predsednika opštine.

Projekat partnerski realizuju Fondacija „Ana i Vlade Divac“, poljoprivredne škole u Požarevcu, Prokuplju i Požegi, gradovi Požarevac i Prokuplje, kao i opštine Požega, Gornji Milanovac, Žagubica i Arilje.

foto: Info. služba predsednika opštine

Ekonomski savetnik Fondacije „Ana i Vlade Divac“ Uroš Delić istakao je da je fondacija do sada pomogla 701 poljoprivredno gazdinstvo, sa donacijama u vrednosti od preko 110 miliona dinara.

– Boraveći na selima širom zemlje videli smo da je potrebno obratiti posebnu pažnju na mlade na selu i podržati ih da se opredele za to da nastave da rade na porodičnom gazdinstvu. U saradnji sa poljoprivrednim školama, učenike završne godine edukujemo kako da napišu individualni biznis plan, razmišljaju tržišno, da budu spremni da se prijave na različite konkurse i mere podrške koje postoje od lokalnog do nacionalnog nivoa, ali i one najbolje volimo da nagradimo donacijama – rekao je Delić.

Šef Kancelarije za poljoprivredu Milka Nedeljković istakla je da je opština Gornji Milanovac iz budžeta za poljoprivredu opredelila sredstva kojima će pomoći mladim poljoprivrednicima, koji imaju ideje i biznis planove koje žele da pretoče u dobru i organizovanu poljoprivrednu proizvodnju.

– Od prošle godine, na poziv Fondacije „Ana i Vlade Divac“ opština Gornji Milanovac je prepoznala potrebu uključivanja u jedan projekat koji se odnosi na osnaživanje mladih poljoprivrednika. U budžetu su i tri poljoprivredna gazdinstva, odnosno troje dece sa područja opštine Gornji Milanovac, koja uče poljoprivrednu školu u Požegi. Podržavaćemo i u narednom periodu decu koja uče poljoprivredne škole i nadam se da ćemo i u narednom periodu imati dobrih ideja koje ćemo podržati – rekla je Milka Nedeljković.

Ukupan fond za donacije “Fondacije Ana i Vlade Divac” u 2019. godini iznosi 4.710.000 dinara i sa njim su podržana 33 mlada poljoprivrednika, navodi se u saopštenju.

Aleksandar Lazovic

Prethodni članak

Rudnik dobija vizitorski centar

Sledeći članak

Metalac protiv Smedereva