• decembar 11, 2019

Novi format turnira u malom fudbalu

foto: gminfo.rs

Posle deset godina, koliko se zimski turnir u futsalu igra u milanovačkoj hali “Breza”, ovog decembra u večernjim satima gledaćemo nešto drugačiju i, barem za ovdašnju publiku, verovatno atraktivniju borbu za glavne novčane premije.

Organizatori: uprava “Breze”, organi lokalne samouprave iz oblasti sporta i FK “Matalac Kolorado”, odlučili su da promene dosadašnju praksu pozivanja futsal ekipa iz regiona Zapadne Srbije i organizuju turnir isključivo za klubove sa velikog terena, registrovane u resornom opštinskom Savezu.

Tako ćemo imati priliku da gledamo kako se u igri na parketu, uz standardne turnirske futsal propozicije, za prvake i ukupan novčani ulog, takmiče momci sa velikog, travnatog terena, od opštinske do Prve lige Srbije. Neće zato biti neobično videti velike rivalske duele Metalca, Takova, Backovac Junajteda, Lunjevice i ostalih milanovačkih klubova u 4 grupe po 4 tima u seniorskoj konkurenciji.

foto: gminfo.rs

Na ovakvu promenu odlučili smo se pre svega jer je naša publika pomalo zasićena mečevima u kojima dominiraju uglavnom profesionalni ili poluprofesionalni igrači futsala iz drugih gradova, – obrazlaže za GMinfo sportski direktor turnra Miloš Radojičić. – Recimo, u prethodna dva turnira pobedu je odnosila Ivanjica, a ni u četvrtfinalnim i polufinalnim utakmicama nismo gledali mnogo naših igrača, i to je gledaoce odvratilo od dolazaka u halu i pravog navijanja.

foto: gminfo.rs

Ovo nije odraz slabljenja same organizacije, ni prilagođavanje nižim standardima, naprotiv, ističu danas u Brezi, već inovacija koja bi u nadmetanje unela novi žar i donela susrete koji će ubuduće, baš zato što su lokalnog karaktera, samo pojačavati želju za prestižom i dokazivanjem naših fudbalera u jednom drugačijem ambijentu i okolnostima gde, manje više, svi kreću sa istih pozicija i s podjednakim šansama, bez obzira da li u svojim prvenstvima igraju najniži ili najviši rang.

Tako će svako imati priliku da pobedi svakoga, i to će doneti posebnu draž u ovo tradicionalno takmičenje i pravu vrstu izazova za sve naše fudbalere – dodaje Radojičić. – To je nešto uglavnom novo za one koji se već dobro poznaju i na zelenom terenu, i van njega. Sada ćemo videti kako će se snaći i ko će pokazati da je dobar i kao fudbaler i kao futsaler.

Pravo učešča kao seniori imaće samo već registrovani fudbaleri u svojim klubovima, sa vežećim lekarskim pregledima i potrebnim overama, a broj igrača u prijavi je praktično neograničen.

Ali turnir će imati i juniorsku konkurenciju, s tom razlikom što će tu moći da se prijave svi koji žele, bez obzira kom klubu pripadaju u tom uzrastu ili se rekreativno bave fudbalom, –  objašnjava direktor Breze, Peđa Marković. – Sve vreme hala će biti maksimalno posvećena ovom događaju i što ugodnijem ambijentu za našu publiku. Moramo je vratiti na tribine. Ovo je model o kojem zato razmišljamo već duže vreme, a sada imamo dovoljno razloga da tu tradiciju u potpunosti posvetimo našim sportistima, da pred svojima, a to je najteže, pokažu šta umeju na malom terenu.

Za sada imamo potvrdu da će učestovati skoro svi fudbalski klubovi iz opštine, tako da će ih biti ukupno 16, – pojašanjava većnik lokalne samouprave zadužen za sport i školstvo, Srđan Milićević. – Za juniore još čekamo tačan broj. Prijave traju do 10. decembra, kada će ovde u hali biti i izvlačenje grupa. Uplata kotizacija po timu je 6000 dinara za seniore, a 4000 za juniore. Sav prihod ide za nagrade. Znaćemo tačan iznos tog fonda kad zaključimo prijave.

Uneta je i jedna još izmena ove zime. Umesto “Trofej Gornjeg Milanovca”, takmičenje nosi naziv “Borba za prvaka opštine u malom fudbalu”. Otvaranje je zakazano za 12., a finale i proglašenja najbojih biće 25. decembra. Ulaznica košta 100 dinara za odrasle, deca i đaci moći će da gledaju sve utakmice besplatno.

 

M.Mijatović, gminfo.rs

 

Violeta

Prethodni članak

Predloženo da roditelji problematičnih đaka obavljaju društveno koristan rad

Sledeći članak

Gradsko groblje