• 19.07.2024.

Obeležen Dan oslobođenja Gornjeg Milanovca

foto: Kabinet predsednika opštine GM

Sedamnaesti septembar 1944. godine jedan je od najznačajnijih datuma u istoriji Gornjeg Milanovca. Polaganjem venaca na spomenik “Sloboda” na Trgu kneza Mihaila, obeležena je 78. godišnjica oslobođenja rudničko-takovskog kraja od fašizma.

Vence su položili predsednik skupštine opštine Gornji Milanovac, Lazar Nikolić, predstavnici Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, kao i predstavnici Vojske Srbije.

foto: Kabinet predsednika opštine GM

– Gornji Milanovac danas obeležava dan kada je Narodno-oslobodilačka armija Jugoslavije počela sa oslobađanjem našeg grada. Možemo reći da je to početek neke novije istorije Gornjeg Milanovca. Od tada se grad teritorijalno razvio tri puta, a u smislu stanovnoštva čak osam puta i možemo reći da je Gornji Milanovac, kako u staroj Jugoslaviji, tako i danas, jedan jak privredni centar. Treba da pamtimo ovakve datume i čuvamo ih od zaborava – rekao je Lazar Nikolić, predsednik skupštine opštine Gornji Milanovac.

Na današnji dan pre skoro 80 godina, snage 17. udarne divizije Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije uz pomoć 5. i 21. divizije uspele su da, nakon višečasovnih borbi, savladaju i zarobe preko 400 Nemaca i uspostave novu vlast.

Konačno, 28.septembra, grad je prešao u ruke oslobodilaca.

foto: Kabinet predsednika opštine GM

Nakon toga je nemačka vojska u nekoliko navrata pokušala da izvrši upad na teritoriju Gornjeg Milanovca.

Grad je uspeo 1944. godine da se izbori za slobodu i zadrži je do dana današnjeg. Osim što se slavi kao Dan oslobođenja, 17. septembar se smatra i datumom rađanja modernog grada.

KABINET PREDSEDNIKA OPŠTINE GORNjI MILANOVAC

Violeta

Prethodni članak

Počeo sa radom Info-centar Popisa stanovništva

Sledeći članak

Hladno i vetrovito