• 15 avgusta, 2020

Od vikenda počinju elektronske prijave za EKO taksu

foto: pixabay.com

Preduzetnici i pravna lica koja obavljaju aktivnosti sa uticajem na životnu sredinu će od subote, 18. jula, moći da elektronski podnesu prijava za EKO taksu na sajtu Lokalne poreske administracije.

Kako navodi u saopštenju, prijave sa podacima od značaja za utvrđivanje naknade za unapređivanje životne sredine će moći od tog datuma da se podnose i digitalnim putem, a rok za podnošenje prijava na Obrascu 1 za ovu godinu ističe 31. jula 2020. godine.

Potrebno je navesti period i godinu na koje se prijava odnosi, pošto taj podatak nije sastavni deo obrasca, kao i uneti tačan iznos godišnjeg prihoda iz prethodne godine (ne u hiljadama dinara).

U polje „jedinice lokalne samouprave na čijoj teritoriji obavlja pretežnu delatnost“ unosi se ukupan broj jedinica lokalnih samouprava, odnosno gradskih opština, u kojima obveznik naknade obavljapretežnu delatnost.

Prema Uredbi o kriterijumima za određivanje aktivnosti koje utiču na životnu sredinu prema količini zagađenja, aktivnosti obveznika dele sa prema delatnosti na one koje imaju veliki, srednji i mali uticaj na životnu sredinu.

Najmanja naknada koju treba platiti je 5.000 dinara za mikro pravna lica i preduzetnike sa malim uticajem, a najveća je 2 miliona dinara za velika pravna lica sa velikim uticajem na životnu sredinu.

Prijave za 2019. godinu, u periodu od 7. do 31. decembra, ne mogu se podnositi elektronski, navela je Kancelarija za elektronsku upravu na svom sajtu.

izvor: novaekonomija.rs

Violeta

Prethodni članak

Kiša i pad temperature, kada se vraća sunce

Sledeći članak

Od danas na snazi nove mere, maske obavezne i za decu