• 25 februara, 2021

Održan Hakaton zelenih ideja

foto: GM Optimist

Prvo izdanje Hakatona zelenih ideja održano je, u subotu 20. februara, u prostorijama Startap centra Impuls u Gornjem Milanovcu.

Tom prilikom Hakaton je okupio sedam timova, četiri iz osnovnih škola, dve iz Tehničke škole i Gimnazije i jedan tim sastavljen od mladih koji su već završili fakultete.

foto: GM Optimist
foto: GM Optimist
foto: GM Optimist

Timovi su razvijali poslovne ideje koje na neki način doprinose održivosti planete, tako što štede resurse, koriste neke obnovljive sirovine ili menjaju postojeće neefikasne i štetne tehnologije, odnosno mogu se svrstati u oblast zelene ekonomije.

– Tako smo imali ideje kojima se menja štetni freon, kako se koriste filteri od peska koji prećišćavaju vodu, aplikaciju za deljenje prevoza, reciklažu pikavaca, instaliranje solarnih panela na krovu škole, servis za iznajmljivanje bicikala i sistem koji bi od poljoprivrednih ostataka pravio električnu i toplotnu energiju – rekao je Bojan Milovanović, predsednik udruženja GM Optimist i dodao – Radili smo bez pritiska, mogli smo da budemo kreativni, upoznali smo nove ljude i čuli dobre ideje, bile su neke od reakcija učesnika.

foto: GM Optimist
foto: GM Optimist
foto: GM Optimist

Hakaton zelenih ideja deo je projekta GM Optimist-a “Zelena ekonomija, opipljivo bolje“, koji je podržan u okviru NAGE programa koji finansira Evropska unija.

V.P. gminfo.rs

Povezani tekstGM Optimist: Hakaton zelenih ideja

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu

Violeta

Prethodni članak

Radovi malog formata Dušana Đokića

Sledeći članak

Covid – 19 u GM: Izveštaj iz Doma zdravlja – 22. februar