• 19.07.2024.

Održana promocija knjige: „Ljig i okolina u građanskom ratu 1941. – 1944. godina“

foto: Muzej RTK

Nemanja Dević, istoričar i naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju u Beogradu, predstavio je u sredu, 29. marta, u Galeriji Muzeja rudničko-takovskog kraja, knjigu „Ljig i okolina u građanskom ratu 1941. – 1944. godina, prilozi za istoriju“.

O knjizi su govorili autor knjige Nemanja Dević i predstavnici udruženja „Čelnik“ Nemanja Maksimović i Aleksandar Đukić.

foto: Muzej RTK

– Uvek smo podržavali projekte koji se bore za istinu, jer smo tako naučeni. Sinoć smo imali priliku da se borimo za istinu zajedno sa udruženjem Čelnik, arheologom Aleksandrom Đukićem i istoričarem Nemanjom Maksimovićem, mladim momcima punim entuzijazma i želje da unaprede svoj pogled na svet. Boljeg učitelja od Nemanje Devića, doktora nauka, nisu mogli pronaći jer je on upravo taj koji svet ne posmatra crno belim bojama znajući da je život kompleksan, istorija kompleksna i da joj tako treba i pristupiti – kažu u Muzeju.

foto: Muzej RTK

Od početka svoje blistave karijere Nemanja Dević pomera granice, ne zna za strah u istraživanjima ili bojazan da li neku publikaciju treba realizovati.

Upravo to je razlog što je podržao ideju da se rasvetle podaci o području Ljiga u Drigom svetskom ratu, da se pristupi arhivskim podacima i oni prezentuju bez zadrški.

foto: Muzej RTK

– Najveći problem naše istorije je oduvek bio bratoubilački rat po rečima Nemanje Devića, i tih repova istorije i do danas se nismo oslobodili. Početak Drugog svetskog rata nije imao ideologije one su nastale mnogo kasnije i prate nas do danas. Po rečima naših gostiju, našu prošlost trebalo bi da sagledamo tako što ćemo beležiti činjenice, jer kompletne spiskove stradalih u bilo kom ratu, pa čak i u ovim poslednjim – nemamo – smatraju u Muzeju RTK.

foto: Muzej RTK

Nemanja Dević je predložio da kada se studentima dodeljuju teme za radove, treba im svakako dati da rade teme iz svoje, lokalne istorije, jer će takvi radovi biti prilog istoriji tih krajeva, početak koji se može nadograditi upravo kao knjiga koja je sinoć predstavljena, a koja će u svom nekom sledećem izdanju imati porodične istorije, detalje borbi, pomenik boraca, sve to zahvaljujući entuzijazmu Aleksandra Đukića, Nemanje Maksimovića i dr Nemanje Devića, i uz podršku Muzeja RTK da se o ovakvim publikacijama čuje, da budu predstavljene javnosti onako kako zaslužuju.

Muzej RTK/gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

Specijalizacija – kako pomiriti želje studenata i potrebe pacijenata

Sledeći članak

STATISTIKA: Ovo su prosečne zarade u Gornjem Milanovcu i okolini