• 27.03.2023.

Održana promocija projekta „Potraga za istinom o simbolima“

foto: Naučni klub Gornji Milanovac

U Muzeju rudničko-takovskog kraja održana je promocija projekta „Potraga za istinom o simbolima“.

Reč je o projektu podržanom od strane Centra za promociju nauke iz Beograda, a u saradnji sa Naučnim klubom Gornji Milanovac i Muzeja rudničko-takovskog kraja.

foto: Naučni klub Gornji Milanovac

Učesnici projekta bili su učenici osnovnih škola iz Gornjeg Milanovca zainteresovani za razvijanje naučne kulture i za upoznavanje tehnika istraživačkog rada u vezi sa značenjem simbola geometrijske ornamentike u tradiciji i njihovim primenama kroz istoriju.

foto: Naučni klub Gornji Milanovac

Autori projekta su Ivana Ćirjaković etnolog-antropolog i Snežana Tošović, profesor matematike. Aktivnosti na projektu trajale su od kraja novembra 2022. godine do kraja februara 2023. godine.

foto: Naučni klub Gornji Milanovac

Rad sa učesnicima projekta započet je uvodnim predavanjima na kojima su učesnici projekta slušali o simbolima i njihovim promenama kroz istoriju.

foto: Naučni klub Gornji Milanovac

U drugom delu projekta učesnici su imali priliku da se likovno izraze i svoje simbole koje su sami osmislili prenesu bojama za tekstil na majice i cegere. U trećem delu projekta su pripremali javni nastup i naučili kako da sami, kao mali kustosi objasne značenja nekih simbola.

foto: Naučni klub Gornji Milanovac

Završnicu je činila promocija projekta na kojoj je prikazano sve naučeno. Učesnici su pokazali veliko zadovoljstvo učešćem u svim aktivnostima. Ovako osmišljen projekat i rad sa učesnicima pokazao se kao veoma značajan za razvijanje kritičkog mišljenja, naučne kulture i pismenosti.

Jelena P. gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

Veliki koncert Zdravka Čolića u Čačku

Sledeći članak

Nakon jutarnjeg mraza pretežno sunčano i toplije vreme