• 15 avgusta, 2020

OO Dveri G. Milanovac: Narodni parlament

„Građani više nemaju drugi kanal preko kojeg mogu da izraze svoje nezadovoljstvo, osim na ulici koja je postala „narodni parlament,“ kaže se u saopštenju OO Dveri u Gornjem Milanovcu.

„Upozorenja Dveri i Saveza za Srbiju o nepostojanju uslova za fer i poštene izbore (o autokratskom režimu, o neslobodi medija, ucenama i pritiscima na građane, pandemiji…) vlast je arogantno ignorisala. Silom je sprovela izbore u najgorem mogućem trenutku i na najgori mogući način. Rezultati su brzo stigli i to baš onakvi kakve smo predvideli: 1) ogroman broj neregularnosti, od kojih su mnoge i zvanično priznate, 2) ponovno razbuktavanje COVID-19 epidemije i 3) pojava nemira i nasilja na ulicama. I, naravno, krivi su svi samo ne vlast u čijim rukama je apsolutno sve – saopštavaju milanovački dverjani i dodaju – Na ulicama Beograda, ali i Novog Sada, Niša i drugih gradova, građani već danima protestuju zbog zloupotrebe epidemije korona virusa od strane režima Aleksandra Vučića i režimskog Kriznog štaba. Za to vreme, svedoci smo brutalnog prebijanja građana od strane policije, bacanja suzavca u nenormalnim količinama, ali i pojave maskiranih ljudi u civilu koji tuku građane, a za koje niko ne zna ko su.

Oni u saopštenju kažu „vlast se, međutim, i dalje ležerno ponaša, ne želeći da vidi da je politička, ekonomska i zdravstvena situacija u zemlji katastrofalna“.

„Oslanja se na golu silu, smatrajući da je to jedini i pravi lek za sve. Silom se, međutim, ništa ne može rešiti. Dveri, kao istinska patriotska stranka, u situaciji u kojoj se nalazimo, smatraju da se mora reagovati brzo, energično i odlučno, u najboljem interesu svih. Iz tog razloga, želimo da istaknemo da su upravo dosadašnji protesti iskristalisali tri grupe zahteva koje ova vlast mora ispuniti kako bi se sačuvalo zdravlje građana i kako bi Srbija ponovo krenula da funkcioniše kao normalna država,“ navodi se u saopštenju OO Dveri.

Oni u saopštenju za javnost traže „hitno puštanje neopravdano uhapšenih više od 150 građana, kao i podatke o svim uhapšenim kako bi mogli dobiti adekvatnu pravnu zaštitu.“

„Tražimo i informacije o stanju svih povređenih. Tražimo odgovornost policijskih funkcionera, žandarmerijskih i drugih rukovodilaca, koji su primenili brutalnu silu nad građanima koji su iskazali svoj revolt zbog zbog nezadovoljstva stanjem u državi. Tražimo hitno imenovanje novog, depolitizovanog Kriznog štaba kome će građani verovati. Ovaj Krizni štab zbog dirigovanja njegovim odlukama od strane Aleksandra Vučića, izgubio je poverenje i mnogi njegovi članovi moraju krivično da odgovaraju. Tražimo poništavanje lažnih izbora i formiranje prelazne, tehničke Vlade stručnjaka u kojoj neće biti ni predstavnici vlasti, ni predstavnici opozicije, a koja bi zaustavila nagomilane opasnosti po zdravlje građana, pomogla oporavak srpske privrede i obezbedila uslove za održavanje poštenih i slobodnih izbora u roku od devet do dvanaest meseci“, stoji u saopštenju koje potpisuje medijski tim OO Dveri Gornji Milanovac.

Violeta

Prethodni članak

NSZ: Isplata posebne novčane naknade

Sledeći članak

Nove preporuke i zaključci Opštinskog štaba za vanredne situacije