• 13 avgusta, 2020

OO Dveri G. Milanovac: Pobeda, čija, kakva i sa kakvim posledicama

„Umesto da razbistre političku situaciju i uvedu nas u stabilno stanje, izbori su očigledno uneli još više pometnje na našoj političkoj sceni“, kaže se u saopštenju OO Dveri u Gornjem Milanovcu.

– Daleko od toga da možemo reći da je sve gotovo i da smo na žalost bili u pravu kada smo pozivali na bojkot izbora i skretali pažnju na pre svega zdravstvenu ne bezbednost sprovođenja kompletnog izbornog procesa. Izbori nisu samo prost čin glasanja – izlaska ili ne izlaska na biračka mesta. Samo onaj ko se neposredno bavio izborima zna da pre toga ima niz radnji koje prethode i na kojima su učesnici bili izloženi mogućem izvoru zaraze. Počev od pripreme izbornih štabova, njihovih sastanaka, prikupljanja potpisa podrške i potpisivanja za listu, formiranje izbornih listi, prikupljanje dokumentacije za sve kandidate, pronalaženje i izbor kandidata za članove biračkih odbora, njihove pripreme, prikupljanje dokumentacije za njih, predaje celokupnog izbornog materijala izbornim komisijama, rad izbornih komisija, ispravka dokumentacije i ponovno prikupljanje u koliko su izborne liste vraćene, kampanje po mesnim zajednicama u zatvorenim i otvorenim prostorima (nisu svi mogli da pričaju sa televizorima kao vrhovni vođa), podela propagandnog materijala, akcija od vrata do vrata, razgovori i ubeđivanja potencijalnih glasača…. Ko je i kako mogao da kontroliše da li su se na svim ovim mestima i aktivnostima sprovodile propisane mere – distanca i zaštitne maske – saopštavaju milanovački dverjani i dodaju – Gospodo „pobednici“ i gospodo „struko“, udruženim snagama ste napravili veliku grešku i zato ne svaljujte krivicu na one koji su vas dobronamerno upozoravali i za koje je, na kraju, ispalo da su bili u pravu.

Oni u saopštenju kažu da „informacije koje stižu sa svih strana nedvosmisleno govore o totalnoj neregularnosti proteklih izbora i opravdanosti bojkota za koji smo se odlučili. Pobednicima jedino možemo da čestitamo na ovako „časnoj“ i „ubedljivoj“ pobedi. Pobedi kojom se mi nikako ne bismo ponosili. Zapitajte se sami, koga ste vi to pobedili: zdrav razum, poštenje, pravdu….“

– Pristajemo, međutim, da ono što mi mislimo o proteklim izborima i ne bude važno. Ali su neke druge stvari sigurno važne. Prva je svakako ta da će, pored Belorusije, Srbija biti jedina država u Evropi bez opozicije u parlamentu. To je nešto što je nespojivo sa pojmom demokratije. Vaga sa samo jednim tasom nije vaga – ističu  iz OO Dveri.

Dverjani u saopštenju kažu da „zbog načina na koji su izbori sprovedeni, smeje se bukvalno ceo svet“.

– U svojoj zaslepljenosti osvajanjem što većeg parčeta vlasti, i služeći se onom Makijavelijevom da „cilj opravdava sredstva“, pobednici su u potpunosti zaboravili na Srbiju i njene interese. Ne razmišljajući o tome da nas posmatraju drugi, od izbora su napravili cirkus. A svet gleda potomke Svetog Save, Karađorđa i Miloša, Tesle, Pupina, Milankovića, Andrića i mnogih drugih velikana kako „siliju“ demokratiju. Brukamo njih, brukamo i sebe i naše potomke, ali i sve Srbe rasute širom sveta, pa i trenutno najpoznatijeg Novaka Đokovića. Šta će to nama? – navodi se u saopštenju.

Iz OO Dveri Gornji Milanovac predlažu da se „pogleda samo malo preko plota kod suseda“.

– I kod njih su bili izbori, hajde da vidimo da li će se pre svega povećati broj obolelih (stavimo prst na čelo i pitajmo se zašto neće, jer možda zato što oni nemaju Kosovo?). A, potom, pročitajmo malo i kakva je bila atmosfera, kakva kampanja. Predsednik ove države čak nije želeo da izađe na glasanje da ne bi slučajno nekim svojim činom favorizovao neku od stranaka!? Ne interesuje nas ko je pobedio i ko će imati većinu, to je njihova unutrašnja stvar. Postali smo sve ono što su o nama govorili i kakvim su želeli da nas prikažu, dok su oni „europejci“, civilizovani i odgovorni. I nije im bilo teško, to isto se dogodilo i pre 30 godina kada su izazvali rat, a potom nas nasankali i za sve okrivili. A i nama nije bilo teško, jer isti (slučajno ili namerno) i tada i sada kroje državnu i nacionalnu politiku Srbije – ističu dverjani i dodaju – Treće, i najvažnije je, čemu se možemo nadati nakon ovakvih izbora? Najverovatnije svemu onome što smo i do sada gledali, samo u još žešćoj formi. I dalje će glavne biti starlete, životu ćemo se učiti iz Zadruge i Parova, korupcija će biti legalizovana… Imamo li mi uopšte prava da budemo normalna evropska zemlja?

IZ OO Dveri postavljaju pitanja – „Šta se dešava sa nama? Da li i u kakvoj šizofrenoj stvarnosti mi živimo? Ko živi u realnom, a ko u virtualnom svetu? Koji su rezultati i koja je svrha upravo sprovedenih izbora? Da li ima virusa i o kakvom se virusu radi? Kakav je to grip, ako je preživeo visoku spoljašnju temperaturu? Koje institucije u Srbiji funkcionišu, državne, zakonodavne, izvršne, represivne, odbrambene? A, o tužilaštvu i pravosuđu, vredi li išta govoriti?“

– Sav apsurd trenutne situacije u državi Srbiji može se videti u izjavi predsednika da nije trebalo da putuje u Moskvu, jer bi u protivnom odmah poslao vojsku u Novi Pazar da reši problem sa velikim brojem obolelih i umrlih, kao i manjka zdravstvenih radnika? Zar se to vojnom silom rešava? Zar je to moralo da čeka da se on vrati iz Moskve i Brisela? A šta da se on, daleko bilo, nekim slučajem nije vratio – zaključuje se u saopštenju koje potpisuje medijski tim OO Dveri Gornji Milanovac.

Violeta

Prethodni članak

Vučić se danas obraća javnosti

Sledeći članak

Zakazana konstitutivna sednica Skupštine opštine Gornji Milanovac