• 22.09.2023.

OO Dveri G. Milanovac: Šta se tačno gradi na Rudniku?

foto: Dveri GM

„U ovoj godini, a verujući budžetu naše opštine, na Rudniku će se investirati u završetak bazena i Vizitorskog centra. Doduše u planu javnih nabavki pominje se i rekonstrukcija „objekta društvenog standarda“ ma šta to bilo“, kažu iz SP Dveri OO G. Milanovac, čije saopštenje prenosimo.

„Međutim, svedoci smo da se gradi i još nešto. U ovogodišnjem budžetu, u delu za kapitalne investicije toga nema, ili ga mi ne možemo pronaći.

Koliko Rudničana zna šta je tačno počelo da se radi od 15. marta na delu ulice od Ambulante takozvanog „Stacionara“ do benzinske pumpe, takozvane „Pekare“?

foto: Dveri GM

Na ne baš uočljivom panou preko puta benzinske pumpe stoji da Opština Gornji Milanovac radi “OBJEKAT IZGRADNjE FEKALNE KANALIZACIJE U MZ RUDNIK“. Po onome što je do sada urađeno na ovih oko trista metara, biće to i kišna kanalizacija. Rok za završetak istih, koji su sami odredili, je 19. jul ove godine. Između ostalog je istaknut i plan kanalizacione mreže. I to je to!

Malo nam je nejasno i to što piše da je investitor Opština Gornji Milanovac!? Kako ako nije predviđeno rashodima budžeta? A znamo da se predsednik opštine hvalio da su „novci stigli iz republičke kase“ i zahvaljivao se ministarki Vujović i predsedniku Vučiću.

foto: Dveri GM

Savet Mesne zajednice Rudnik se nikada nije oglasio po ovom pitanju, barem koliko je većini meštana poznato. A više i ne može, pošto mu je mandat istekao još pre godinu dana. Dojučerašnji predsednik Saveta je sada odbornik u lokalnoj skupštini.

Tako da meštani varošice Rudnik trenutno i ne znaju ko je na čelu njihove Mesne zajednice.

foto: Dveri GM

Inače, po važećim propisima, svi vlasnici objekata koji se nalaze na trasi izgrađene sekundarne kanalizacione mreže biće obavezni da se priključe na nju. Što podrazumeva podnošenje zahteva za priključak, kao i izgradnju dovoda do ulične kanalizacione mreže.

foto: Dveri GM

Kanalizacioni priključak se postavlja tako što se unutrašnje instalacije neposredno spajaju sa uličnom kanalizacionom mrežom preko prve revizione šahte. Ova šahta pripada vlasniku objekta i postavlja se unutar njegove građevinske parcele.

Troškove izrade priključka snosi vlasnik objekta, a izradu i održavanje priključka vrši JKP. A potom sledi i obaveza plaćanja naknade za korišćenje javne kanalizacije.

foto: Dveri GM

Na maloj i nejasnoj šemi koja se nalazi na panou ne mogu se razaznati kanalizacioni objekti koji će se graditi, a nema ni legende, odnosno objašnjenja. Tako da je laiku, a posebno starijim ljudima koji su na Rudniku ipak u većini, potpuno nejasno šta se tačno radi, kuda će mreža proći, gde će biti šahte i prečistač otpadnih voda. A ono što im je u svakom slučaju najbitnije, ko će se sve priključiti na ovu mrežu.

Pa zato pitamo Opštinsku upravu Gornjeg Milanovca:

Zašto ovaj vrlo važan projekat nije dat na javni uvid, pa i povedena javna rasprava?
Gde se može videti detaljan plan izgradnje kanalizacione mreže na Rudniku?
Da li će svi meštani varošice moći da se priključe?
Kada će se podnositi zahtevi i koliko će to koštati?

foto: Dveri GM

Da li će izgradnjom ove mreže napokon biti poništene mnogobrojne septičke jame koje se decenijama ne prazne i što je još gore prazne prelivnim cevima u obližnje potoke?

I na kraju, da ne bude zabune, Opštinska organizacija Dveri podržava sve projekte koji se tiču podizanja standarda i kvaliteta življenja meštana naše opštine. Kamo sreće da je kanalizaciona mreža na Rudniku urađena još davne 2002. ili 2003. godine kada su urađeni i prvi projekti i čak započeti radovi.

foto: Dveri GM

Takođe, u našem programu za lokalne izbore 2016. godine stajalo je da ćemo „na Rudniku ponovo pokrenuti izgradnju kanalizacije i rešavanje otpadnih voda, a u međuvremenu uvesti obavezno pražnjenje septičkih jama.

Izgleda da je došlo vreme da se i ova naša inicijativa realizuje“, stoji u saopštenju koje potpisuje medijski tim SP Dveri OO Gornji Milanovac.

*Svi navodi izneseni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. GMinfo nije autor teksta.

Pratite nas i na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Violeta

Prethodni članak

Promotivni koncert – KKN

Sledeći članak

Počelo prijavljivanje za novih 100.000 vaučera za odmor