• 09.06.2023.

Opštinsko veće – Kovačević: O likvidnosti opštine, najavi restrikcije vode…

foto: gminfo.rs

Na današnjoj 32. sednici Opštinskog veća usvojene su sve tačke dnevnog reda. Između ostalog, usvojen je izveštaj o izvršenju budžeta za prvih šest meseci tekuće godine.

foto: gminfo.rs

Kovačević je ovom prilikom istakao da je zadovoljan što je budžet realno planiran i što je izvršenje prihoda 50,05 odsto. Prema njegovim rečima „imamo više novca za investicije u ukupnom iznosu od oko 85 miliona dinara“.

On navodi da se „takođe iz izveštaja vidi da su svi planirani projekti u fazi realizacije i da opština Gornji Milanovac ima dovoljno novca i za sve projekte koji su planirani ove godine“.

foto: gminfo.rs

Što se tiče izvršenja budžeta znamo da sve kapitalne investicije dolaze na naplatu u drugoj polovini godine. Tako da ćemo realniju sliku onoga šta je sve urađeno na teritoriji opštine imati sa devetomesečnim izveštajem. Imamo i nekoliko velikih stavki koje nisu ušle u ovo izvršenje za prvih šest meseci, kao što je na primer, bazen na Rudniku, koji nije bio završen do 30. juna, a koštao je oko 75 miliona dinara. Zbog visokih cena građevinskog materijala smo obustavili javnu nabavku za izgradnju zatvorenog bazena. Te cene su sada nešto povoljnije, pa ćemo svakako realizovati tender jer imamo dovoljno novca u budžetu kako bismo počeli sa izgradnjom. Sve investicije koje dolaze iz Republike, od pristupne saobraćajnice do izgradnje kanalizacionih mreža na devet lokacija i čišćenja divljih deponija su u toku, tako da ćemo ovu godinu završiti sa svim planiranim investicijama koje smo zacrtali za ovu godinu – rekao je Kovačević.

Predsednik opštine je dodao da je likvidnost opštine na visokom nivou i da uvek ima dovoljno sredstava na računu za sve obaveze koje pristižu.

foto: Kabinet predsednika opštine G. Milanovac

On je takođe rekao da radovi na izgradnji kotlarnice na biomasu teku planiranom dinamikom, ali ako se nešto neplanirano desi, tu su zalihe mazuta koje je opština obezbedila, pa će svi korisnici grejanja sa javne kotlarnice spremni dočekati grejnu sezonu.

Na pitanje GMinfo portala da prokomentariše najavu Javnog preduzeća (JP) za vodonsadevanje “Rzav“ u Arilju da će za pet do šest dana uvesti restrikcije vode za potrošače u svih pet gradova koji se sa tog vodosistema snabdevaju vodom, ukoliko ne bude većih kišnih padavina, on je odgovorio:

foto: Kabinet predsednika opštine G. Milanovac

Mali je vodostaj na rekama svuda. Kao što možete videti loše je stanje i na rekama u opštini Gornji Milanovac, Despotovica je malte ne presušila. Naše izvorište u Banjanima radi sa dosta smanjenim kapacitetima. Svi hidro potencijali u Srbiji, generalno, zbog suša su na veoma lošem nivou. Klima se promenila. Mi smo već uveli restriktivne mere koje se odnose na gradsko područje, a odnose se na pranje ulica, automobila, zalivanja bašta… Trebalo bi racionalno da se odnosimo kada je voda u pitanju. Ne smemo biti sebični, da samo ima za nas, a da svi ostali nemaju za piće. Radi se akumulacija Arilje, profil Svračkovo, i dok se to ne završi svaka sušna godina će nam predstavljati problem – rekao je Kovačević.

foto: Kabinet predsednika opštine G. Milanovac

Podsećamo Opštinska uprava opštine Gornji Milanovac donela je, 21. jula,  Naredbu kojom se uvode mere restrikcije vode, odnosno zabrana korišćenja vode svih korisnika gradskog vodovoda u opštini Gornji Milanovac za pranje ulica, trotoara, automobila, za zalivanje dvorišta, bašta, zasada voća i povrća.

Mere restrikcije iz ove naredbe primenjuju se do poboljšanja hidrometeoroloških uslova i povećanja količine padavina na teritoriji opštine Gornji Milanovac. Opštinska uprava će u narednom periodu sprovoditi kontrolu primene mera restrikcije, pa će se protiv korisnika koji se ne pridržavaju mera primeniti kaznene odredbe utvrđene Odlukom o komunalnim delatnostima na teritoriji opštine Gornji Milanovac.

V. Popović, gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

Objavljene nove cene goriva

Sledeći članak

Lazar Đoković ponovo deo košarkaške reprezentacije U18; od sutra u Izmiru igra na Evropskom prvenstvu