• 14 jula, 2020

Osamdeset godina od kružnih trka oko Kalemegdana

foto: Muzej rtk

Pre osamdeset godina, 3. septembra 1939. godine, u Beogradu održane su Prve međunarodne automobilske i motociklističke trke na kružnoj stazi oko Kalemegdana. U jedinoj trci grand prix automobila (preteča današnje formule 1) učestvovali su najveći automobilski timovi Mercedes-Benza i Auto Uniona.

Održavanje trke je dovedeno u pitanje, jer je dva dana pre toga Nemačka napala Poljsku, a na sam dan trke, Velika Britanija i Francuska su objavile rat Nemačkoj.

Savez moto-klubova Kraljevine Jugoslavije zamolio je Rudničanina, Mihaila Miku Borisavljevića, da uzme učešće kao funkcioner i tehnički vođa voznog parka. Pored toga, imao je dužnost da vodi brigu i pomogne trkačkoj ekipi Mercedes-Benza prilikom boravka u Jugoslaviji.

Na izuzetno teškoj stazi, prekrivenoj kaldrmom, sa tramvajskim šinama, voženo je pet motociklističkih i četiri automobilske trke. Profesor Borisavljević je učestvovao na motoru DKW, ispred kluba „Nebojša“. Zauzeo je drugo mesto, iza Dušana Breznika iz Ljubljane. Trku je posmatralo 75.000 gledalaca što je izuzetno veliki broj s obzirom da je Beograd tada imao 360.000 stanovnika.

foto: Muzej rtk

Povodom ovih trka izdata je specijalna serija od četiri poštanske marke, koja je izazvala naročito interesovanje među filatelistima.

Kasnije je Mihailo kao član auto-moto društva „Petar Drapšin“ vozio na brdsko-motociklističkim trkama na Avali, trkama u Opatiji, velikim uličnim trkama u Beogradu (1949. godine pred 50.000 gledalaca je zauzeo prvo mesto).

Ana Cicović, gminfo.rs

Aleksandar Lazovic

Prethodni članak

Prodajem

Sledeći članak

Gradsko groblje