• 8 jula, 2020

Otvoren 15. Međunarodni bijenale umetnosti minijature

foto: kcgm.org.rs

Petnaesti međunarodni bijenale umetnosti minijature – najveća i najobuhvatnija svetska izložba malog formata danas je otvoren u Gornjem Milanovcu. Izložba će biti otvorena do 31. avgusta 2020. godine. Pokrovitelji manifestacije su opština Gornji Milanovac i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Dragan Arsić, foto: gminfo.rs

„U odnosu na predhodne manifestacije, organizovane za Dan opštine Gornji Milanovac, kojima su tradicionalno i započinjale aprilske svečanosti u gradu pod Rudnikom, ovoga puta, zbog pandemije korona virusa, organizator najveće svetske izložbe minijature je bio prinuđen da otvaranje Bijenala pomeri za jun, u vreme obeležavanja gradske slave (Silazak Svetog Duha na Apostole), a samu dodelu nagrada prilagodi preventivnim merama koje propisuje Ministarstvo zdravlja Republike Srbije“, rekao je Dragan Arsić, direktor Kulturnog centra.

foto: kcgmorg.rs

Ceremonija otvaranja Bijenala upriličena je na Platou ispred Moderne galerije Kulturnog centra. Govoreći o 15. Međunarodnom bijenalu umetnosti minijature, o koncepciji manifestacije i ovogodišnje postavke, žiriranju i pratećem izložbenom programu, Božidar Plazinić, predstavnik Žirija (Božidar Plazinić (Srbija) Monika Miler (Nemačka) i Sofija Ječina (Rusija) i Selekcione komisije (Božidar Plazinić, Sanja Filipović i Đorđe Stanojević) je između ostalog rekao da postavka obuhvata 689 radova koje potpisuju 423 autora iz 27 zemalja (Nemačka, Bugarska, Ukrajina, Slovenija, Poljska, Francuska, BiH, Velika Britanija, Izrael, Hrvatska, Finska, Grčka, JAR, Kanada, Crna Gora, Belorusija, Južna Koreja, Australija, Severna Makedonija, Austrija, Rumunija, Argentina, Estonija, Japan, Čile, Rusija i Srbija).

“Izlagačke oblasti su: slikarstvo, grafika, skulptura, crtež, primenjena umetnosti, fotografija i intermedija.
Prihvaćeni su samo originalni radovi, nastali u poslednje dve godine, ocenjeni kao dela visokog umetničkog i profesionalnog dometa”.

foto: gminfo.rs

“U okviru postavke je i selekcija radova 12 umetnika – učesnika Bijenala minijature iz grada Rusea (Bugarska). Selekciju je napravila Elena Velikova”, rekao je Božidar Plazinić i naglasio da „umetnost minijature pokazuje da se na malom prostoru, osmišljenim potezima i kvalitetnim idejama može napraviti veliko delo“.

Manifestaciju je otvorila Jadranka Dostanić, zamenik predsednika opštine Gornji Milanovac i predsednik Organizacionog odbora Bijenala. Čestitajući nagrađenim i pohvaljenim autorima, organizatoru, opštini na ključnoj finansijskoj i svakoj drugoj podršci, Ministarstvu za kulturu i svim prijateljima umetnosti koji su svih proteklih decenija pomogli realizaciju Bijenala, Jadranka Dostanić je istakla:

foto: gminfo.rs

“Ovo je dan u kome naš grad postaje bogatiji za još jednu veliku svetsku manifestaciju, petnaestu po redu. Ovo je dan našeg i vašeg velikog umetničkog praznika koji je odavno ušao u anale svetske moderne umetnosti i postao najprestižnija manifestacija umetnosti malog formata u zemaljskim razmerama. Već smo, krajem prošle godine, obeležili trideset godina postojanja našeg i vašeg BIJENALA MINIJATURA i čvrsto zakoračili u četvrtu deceniju čudesne i magične umetnosti minijaturnih formata. Dvadeset sedam zemalja sveta ove godine grade sa nama još jednu zajedničku priču ispričanu na oko sedam stotina umetničkih dela u svim mogućim, postojećim oblastima vizuelnog stvaralaštva. Grade jedan neverovatan mozaik sačinjen od umetničke igre u malom, od kreativnih misli i ideja stotine i stotine i na hiljade naših istomišljenika, umetnika koji od kad smo započeli ovu veliku svetsku misiju dele sa nama sve one radosti koje donosi svaka izložba: jer je jedinstvena, jer je posebna, jer je originalna i neponovljiva i jer su deo ovog grada i svih nas. Ponosni smo na ovu veliku manifestaciju, na sve koji u njoj učestvuju, i koji su je protekle tri decenije podržavali i doprineli da se taj zlatni niz minijatura koji se niže na hiljade i desetine hiljada nastavi istim onim stvaralačkim i organizatorskim žarom kakav nas prati sve ove godine i decenije”.

foto: kcgmorg.rs

Nagrade:
Gran Pri 15. Međunarodnog bijenala umetnosti minijature: Zoran Bogdanović (Australija) za skulpture Daily samples/Sunset i Daily samples/Sunny Day

Gran Pri 15. Međunarodnog bijenala umetnosti minijature, foto: gminfo.rs

Prva nagrada za slikarstvo – Nikolaj Buzov (Bugarska) / Heksafleksagon VI, Heksafleksagon VII
Prva nagrada za grafiku – Joana Papadimitriju (Ujedinjeno Kraljevstvo) / Pogled, Isceljenje
Prva nagrada za skulpturu – Dragana Kojić (Srbija) / Izdizanje 1, Izdizanje 2
Prva nagrada za crtež – Branko Raković (Srbija) / Čista duša / Anima, Priroda / Nature
Prva nagrada za primenjenu umetnost – Rastko Ćirić (Srbija) / Light for life
Prva nagrada za fotografiju – Tanasis Raptis (Grčka) / Akt 1, Akt 2
Prva nagrada za intermediju – Milica Janković (Crna Gora) / Promissed land, Presence in white

Branko Raković,prva nagrada za CRTEŽ, foto: kcgmorg.rs

Nagrade Bijenala su: Gran pri (1.500 evra) i sedam ravnopravnih nagrada u rangu prve nagrade (po 500 evra) u svakoj izložbenoj kategoriji. Nagrađeni radovi ulaze u Zbirku Bijenala (novčana nagrada podrazumeva otkup rada).

Dragana Kojić, prva nagrada za SKULPTURU, foto: kcgmorg.rs

Pohvale:
Irena Kuzmanović (slikarstvo), Jelena Sredanović (grafika), Mladen Marinkov (skulptura), Sandra Nikač (crtež), Sanja Dević (primenjena umetnost), Dubravka Lazić (fotografija) i Slobodanka Milošević (intermedija).

foto: gminfo.rs
foto: kcgmorg.rs

Prateći program 15. Međunarodnog bijenala umetnosti minijature je stvaralaštvo Marka Vukše, dobitnika Gran–prija na 14. Bijenalu i slikarski opus i minijature Radislava Ratka Vučinića, jedinog učesnika svih dosadašnjih Bijenala. (Trajanje pratećih izložbi: 6. jun – 6. jul 2020. godine).

foto: gminfo.rs
foto: gminfo.rs

I ove godine izložbu, po već utvrđenoj koncepciji prati katalog manifestacije. Izdanje je dvojezično, ukoričeno je tvrdim povezom i u dimenzijama je izloženih eksponata – 10×10 cm.

Prateći izložbeni program (Dom kulture), foto: kcgmorg.rs

VIDEO IZJAVE NAGRAĐENIH AUTORA

ZORAN BOGDANOVIĆ (Australija) Grand-Prix

MOŽETE POGLEDATI OVDE

MILICA JANKOVIĆ (Crna Gora)
Prva nagrada za intermediju

VIDEO OVDE

 

 

 

Violeta

Prethodni članak

PSOGM: Glas za spas ili glas za sumnjive dogovore koalicije Kovačević – Carević?

Sledeći članak

Obeležena slava Gornjeg Milanovca i Crkve Svete Trojice