• 15 maja, 2021

Pisma čitalaca: Greška sistema ili greška i nemarnost doktora?

foto: pixabay.com/geralt

Poštovani,

S’ vremena na vreme pročitam neku informaciju vezanu za pandemiju korona virusa, kako se popularno naziva Covid-19. Vidim toliko različitih tekstova i mišljenja stručnih ljudi koja se međusobno razlikuju, tako da nama običnim smrtnicima ostaje da se pitamo šta je istina i da li je ima. Svestan sam da ovaj slučaj nije prvi i nažalost sasvim sigurno nije ni poslednji, medjutim osećam moralnu obavezu da ga podelim sa širim auditorijumom. 

Pišem iz razloga, što kada sam odveo oca na interno odeljenje Opste Bolnice u Gornjem Milanovcu, bio zgrožen kolicinom bezdušnosti jednog iskusnog lekara interniste.

Pokojni otac je bio srčani bolesnik i imao je šlog letos od koga se uspešno oporavio, po izveštaju radiologa hemoragija se u potpunosti povukla. Medjutim, kako mu je prethodnih dana bilo jako loše, kada mu je pozlilo on me pozvao, ja sam došao kod njega i pozvao mu hitnu pomoć, koja ja izašla na lice mesta. Prijatna doktorka uradila je pregled i to je to, srećom nije nista sumnjivo našla, EKG i pritisak su bili normalni.

Otac je u nedelju dobio povišenu temperaturu, onda ponovo zovem hitnu, izlaze na lice mesta, terapija za temperaturu, i temperatura spada.

Medjutim, u ponedeljak ujutru me otac ponovo zove, i ja ga iz uvidjajnosti prema lekarima, vozim u hitnu pomoć u Gornjem Milanovcu. Nije imao temperaturu, ni ja kada sam mu kući merio temperaturu, ni kad su mu merili u hitnoj. Medjutim, pritisak je 80/40, EKG kaze srčana akcija disritmična, frekvenca 140/min (ovp sam prepisao iz izveštaja lekara hitne pomoći). Doktor iz Hitne daje uput za stacionarno lečenje na internom odeljenju Opšte bolnice u Gornjem Milanovcu.

Odlazimo na interno odeljenje, koje je delom pretvoreno u Covid-19 odeljenje. Čekamo vise od 2 sata, ali dobro. Dolazi doktor sa jednom specijalizantkinjom (ili stažistkinjom, nisam siguran kako se pravilno kaže) i naravno doktor prolazi pored ordinacije u koju ulazi stažistkinja. Ja pitam doktora da li primaju pacijente na interno, on mi odgovara sa “da uz negativan test na Covid-19”. Pošto je pre njega bio jedan pacijent koji je pre stigao na pregled, uredno čekamo, i posle nekih pola sata ulazimo na pregled, dakle 3 sata čekanja ukupno.

Stažistkinja videvši izveštaj i oca pre nego što je započela pregled, izlazi iz ordinacije, verovatno da se konsultuje sa doktorom koji je samo prošao pored ordinacije (ovo pretpostavljam ne mogu da tvrdim, pošto je ćale imao ozbiljnu dijagnozu). Stažistkinja se vraća, radi pregled EKG, pritisak itd… i ponovo odlazi da se konsultuje sa doktorom.

Nakon konsultacije, popunjava izveštaj, i kaže kontrola za tri dana, uraditi antigenski test na kovid, i terapija. Ja odvozim oca kući, i vraćam se kod mene u stan, da nešto pojedem, i da se raspitam u kovid ambulanti kada je najbolje da dovedem oca da ne bi dugo čekao. Kažu mi pred kraj radnog vremena. Dovodim oca oko 21:30 na testiranje. Osoblje u kovid ambulanti, za svaku pohvalu, završavamo testiranje, čovek Covid-19 negativan. Sve se ovo dešava u ponedeljak 14. decembra.  U utorak, 15. decembra ujutro u 5 sati moj otac je preminuo.

Ta bezdušnost doktora kad vidi čoveka u čekaonici, on sigurno zna bolje nego ja na oko koliko je čovek loše, da me onako da izvinete o’ladi, pa to je za verovali ili ne. Da li je doktor mogao da mi kaže, testiraj oca na Covid-19 pa ga ako nema Covid-19 vrati primićemo ga? Sigurno jeste, ali je tragedija što svakakvih “ljudi” ima i medju doktorima, bezdušnih, nikakvih. Naravno, bez imalo namere da aboliram neljudsko ponašanje doktora, sistem koji je nakaradan i nikakav, dobrim delom je uticao, na ovakav ishod što se tiče moga oca i ostalih očeva, majki, braće, sestara i ne daj Bože dece. Da umru jer nije imalo uslova da im se pruži adekvatna nega.

Da li u ovoj jadnoj i napaćenoj Srbiji pokretati sudski spor protiv doktora koji nije primio mog oca sa ozbiljnom dijagnozom, i da čekam 2030. ili 2035. godinu da sud donese presudu, gde će opet veštak biti neki doktorov kolega, koji kao veštak može a i ne mora da ima dušu, ili pak da pustim da doktoru Hipokrat sudi, kome se on zakleo, a zna se sta se dešava kad se pogazi zakletva.

Sa poštovanjem,

Milan Filipović

 

Violeta

Prethodni članak

Završena sednica Kriznog štaba, obraćanje za medije u 15 časova

Sledeći članak

Šutić: U kovid odeljenjima milanovačke bolnice 52 pacijenta