• 22.09.2023.

Počela nova školska godina za 4024 đaka u milanovačkoj opštini

foto: GMinfo

Novu školsku 2022/23. godinu na teritoriji opštine Gornji Milanovac, danas, 1. septembra, započelo je ukupno 2885 osnovaca i 1139 srednjoškolaca.

Broj prvaka, koji će sesti u đačke klupe u sedam osnovnih škola je 367, za troje više nego prošle školske godine.

foto: GMinfo
foto: GMinfo

Intoniranjem himne Republike Srbije „Bože pravde“, nastava je počela u sedam osnovnih matičnih škola sa svojih 25 izdvojenih odeljenja, i 294 prvaka u tri srednje škole,  potvrdila je za GMinfo pomoćnica predsednika opštine Gornji Milanovac za prosvetu, Aleksandra Janković.

foto: GMinfo
foto: GMinfo

– U pogledu prostora, opreme, broja učenika, obrazovne ustanove su spremno dočekale predstojeću školsku 2022/23. godinu. Pre svega učenicima, potom njihovim porodicama, prosvetnim radnicima, želim srećan početak nove školske godine i da im bude uspešna. Osnovne škole, svoja odeljenja kojih je ukupno 181, organizuju od škole do škole, u jednosmenskom ili dvosmenskom radu. Pa tako, OŠ „Kralj Aleksandar I“, OŠ „Sveti Sava“ i OŠ „Desanka Maksimović“ nastavu organizuju u dve smene, dok OŠ „Momčilo Nastasijević“, OŠ „Takovski ustanak“ Takovo, OŠ „Arsenije Loma“ Rudnik i OŠ „Ivo Andrić“ Pranjani, nastavu organizuje jednosmenski – kazala je Janković.

foto: GMinfo
foto: GMinfo

Tri srednje škole, koje imaju ukupno 50 odeljenja, različitih smerova i obrazovnih profila, rad organizuju tako da Gimnazija „Takovski ustanak“ i ETŠ „Knjaz Miloš“ nastavu organizuju u dve smene dok TŠ „Jovan Žujović“ nastavu organizuje u jednosmenskom radu.

foto: GMinfo
foto: GMinfo
foto: GMinfo

Ove godine, nastava se organizuje po redovnom Planu i Programu, sa časovima od 45 minuta, klasičnom nastavom, a škole su i ove školske godine dužne da se pridržavaju sanitarno-higijenskih mera koje je propisao Institut za javno zdravlje a koje između ostalog podrazumevaju pojačanu higijenu i dezinfekciju, kao i redovno provetravanje učionica i drugih školskih prostorija, u cilju sprečavanja širenja infekcije – navodi Janković.

foto: Kabinet predsednika opštine G. Milanovac
foto: Kabinet predsednika opštine G. Milanovac

Svečani prijem prvaka održan je OŠ “Momčilo Nastasijević”, a opština Gornji Milanovac je i ove godine uz simbolične poklone poželela đacima prvacima uspešan polazak u školu.

– Svake godine smo 1. Septembra, posebno uzbuđeni, zbog prvaka koji započinju jedan novi ciklus obrazovanja i vaspitanja. I ove godine, opština Gornji Milanovac pripremila im je poklone, rančeve sa radnim sveskama i edukativnim materijalom, koji će njima i učiteljima olakšati rad, a sudeći po njihovim reakcijama, izgleda da je ovo pun pogodak – rekla je Aleksandra Janković, pomoćnica predsednika za prosvetu.

foto: GMinfo

Dobrodošlicu je prvacima poželela Ivana Tolić, direktorka OŠ “Momčilo Nastasijević”, koja je naglasila de je škola ove godine bogatija za 64 prvaka.

  Imamo jedno odeljenje klasične i dva odeljenja celodnevne nastave. Što se organizacije rada tiče, spremno smo dočekali početak nove školske godine. Nastava će se odvijati u prepodnevnoj smeni i časovi će trajati 45 minuta –dodala je direktorka.

U OŠ “Sveti Sava” i OŠ “Desanka Maksimović” svečani prijem prvaka održan je juče.

V. Popović gminfo.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu

Violeta

Prethodni članak

Inicijativa „Ne posmatraj. Reaguj“: Upoznati sve đake sa protokolima protiv nasilja

Sledeći članak

Prosvetari iz USPRS štrajkuju i u Milanovcu – čas skraćen, zahtevi jasni