• 11 jula, 2020

Podmladak „Crnućanke“ na 51. BEMUS festivalu

foto: bemus.rs

U prepunom atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu, sinoć je priredjen koncert tradicionalne muzike pod nazivom „Sabor u pet slika“ u okviru 51. BEMUS festivala.

Na poziv Mirjane Drobac, etnomuzikologa koji vodi i priprema čitav koncert, učestvovao je podmladak Izvorne grupe Crnućanka pod umetničkim rukovodstvom etnomuzikologa Ivane Todorović.

foto: Crnućanka

Publika, koju su činili eminentni etnomuzikolozi, predstavnici SANU, i mnoge druge javne ličnosti iz sveta tradicionalne muzike bila je oduševljena izvedbom pesme „Široko je lišće orovo“.

Pored Crnućanke, učestvovali su i duet Jovanka i Ljubodrag Mijajlović, Jadranka Jagličić, KUD Kopaonik iz Leposavića, KUD Stanko Paunović – NIS Rafinerija nafte Pančevo, Dobrivoje Todorović, Svetlana Stević, duet Malina Stanojević i Slavko Karača, ansambl klaneta iz Priboja, muška pevačka grupa Srpski božur, Borisav Miljković, Maksim Mudrinić i Mihajlo Nenadić.

Crnućankama je ovo već treći koncert izvornog narodnog stvaralaštva na nivou Republike Srbije i svojim pesmama predstavile su rudničko – takovski kraj i opštinu Gornji Milanovac na najbolji mogući način.

Violeta

Prethodni članak

O pomirljivosti i nepomirljivosti religija sveta

Sledeći članak

Ko je bez vode