• 29 oktobra, 2020

Pokret Dveri predstavio politički proglas u pet tačaka

Pokret Dveri predstavio je svoj novi politički proglas „Promena sistema – sigurnost za sve“ u pet tačaka koji je najavljen kao „novi iskorak u daljem samostalnom delovanju tog pokreta do sledećih izbora koji će biti moderan i dinamičan glas političkog konzervativizma i hrišćanske demokratije“.

– Promena vlasti više nije dovoljna. Potrebna nam je promena kompletnog korumpiranog političkog sistema. Mi smo garant da neće sve ostati isto posle smene aktuelne vlasti. Ključna reč je PROMENA SISTEMA i uređenje države i institucija koje nikada više neće zavisiti od jednog čoveka (lidera, vođe…) niti od drugih izmena u izvršnoj vlasti – stoji na početku proglasa Srpskog pokreta „Dveri“.

Novi sistem, objašnjava se, znači da zakon i pravila moraju da važe za sve isto i da ne sme biti nikoga ko je iznad Ustava, zakona i institucija.

– Pored našeg postojećeg programa koji je na snazi, mi kreiramo i nove političke ideje koje ćemo izneti u ovom Proglasu, pozivajući na dijalog kako građane, tako i sve učesnike u javnom društvenom i političkom životu. Bitno nam je da građani znaju i upamte sledećih 5 principa:

1. TI ODLUČUJEŠ! (Obnova demokratije)

Naš veliki društveni problem je odsustvo veće uključenosti građana u politiku. Više nego ikad potrebna nam je participativna demokratija, stvarno uključivanje građana u politiku i svest o tome da „mi odlučujemo“. Bez obnove demokratije nema povratka normalnom političkom životu niti stvaranja institucija društva i države u kojima će vladati sigurnost za sve građane. Zato predlažemo otvaranje javne rasprave o sledećim smernicama za obnovu srpske demokratije:

– Institucijama izbornog sistema uticati na konsolidovanje stranačko-političkog sistema koji nužno podrazumeva njegovo pojednostavljivanje i ukrupnjavanje;
– Osnažiti vezu između izabranih narodnih poslanika i birača.
– Geografska reprezentativnost Parlamenta mora biti adekvatnija i pravičnija.
– Preobražaj političke kulture u pravcu razvijanja demokratičnosti unutar i između političkih partija.
– Ustanovljavanje stabilnih i delotvornih vlada koje su zasnovane na većini u biračkom telu, jer se jedino na takav način obezbeđuje legitimnost čitavog političkog poretka.

2. TI KONTROLIŠEŠ! (Pravna odgovornost)

Pravosuđe u Srbiji mora postati zaštitnik interesa građana, a ne vlasti. Potrebna nam je vladavina zakona,va ne moćnih i nedodirljivih pojedinaca. Što je nezavisnije pravosuđe – to je izvesnija pravda. Da bi došlo do sigurne vladavine prava potrebni su nam novi mehanizmi za konačno ostvarenje pravde u Srbiji i svaku vrstu odgovornosti. Na prvom mestu i za primer to mora biti odgovornost nosilaca javnih funkcija za kršenje zakona, pronevere, pranje para, kriminal i korupciju:

– Uvođenje krivičnog dela nezakonito bogaćenje
– Novi zakon o unakrsnom ispitivanju porekla imovine
– Krivična odgovornost: zatvorska kazna
– Finansijska odgovornost: novčana kazna
– Imovinska odgovornost: oduzimanje nezakonito stečene imovine
– Lustracija: zabrana obavljanja javne funkcije na duži vremenski period.
– Preispitivanje svih diploma i doktorata zaposlenih u javnom sektoru i otpuštanje svih onih sa lažnim diplomama i zvanjima.
– Oduzimanje akreditacije i zabrana rada lažnih fakulteta koji prodaju diplome i zvanja.

3.TI ČUVAŠ! (Za zeleni patriotizam i novo selo)

Zelena akcija Dveri smatra da je potrebno uspostaviti novi, zeleni društveni ugovor u Srbiji ipredlaže dugoročno uvođenje zelenog patriotizma u institucije, obrazovanje i medije kroz formiranje jedne vrste „zelene kulture“ života u Srbiji.

4. TI ŽIVIŠ (Za novi grad po meri čoveka i porodice)

Srpski pokret Dveri ističe da građani imaju „prava na grad“, što uključuje poslove promišljanja i odlučivanja o gradu u kome se živi, nove urbane strategije, očuvanje arhitektonskog nasleđa i kulturne memorije grada, kao i kreiranje novih urbanih identiteta.

U novom gradu niko ne sme da bude zaboravljen, gladan, bez struje i vode, kao i osnovne zdravstvene i socijalne zaštite, niti mu može biti oduzet porodični dom. Novi grad je prostor nove socijalne solidarnosti.

5. TI OSTAJEŠ (Ovo je zemlja za nas – ovo je zemlja za svu našu decu)

Ostati ovde da bismo napravili državu u kojoj mi odlučujemo, mi kontrolišemo, mi čuvamo i mi živimo. I zato ostajemo ovde – da promenimo sistem i da uživamo u plodovima tog lepšeg života u uređenoj zemlji”.

Violeta

Prethodni članak

Prvenstvo Srbije za mlađe kategorije – Dominacija „Škepa“ dve šapionske titule i dve bronze

Sledeći članak

Mališani PU „Sunce“ obeležili Svetski dan srca