• 23 oktobra, 2021

Položeni venci na bistu vojvodi Živojinu Mišiću

foto: info služba kabineta predsednika opštine

15. septembar je ustanovljen za obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave prema sećanju na proboj Solunskog fronta.

Ovim povodom na bistu vojvodi Živojinu Mišiću na Trgu kneza Mihaila vence su položili Jadranka Dostanić, zamenica predsednika opštine Gornji Milanovac i predstavnici Društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije uz prisustvo pripadnika Vojske Srbije.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave ustanovljen je kao praznik prošle godine, a slave ga Republika Srbija i Republika Srpska, kao znak sećanja na proboj Solunskog fronta 1918. godine.

foto: info služba kabineta predsednika opštine

Na današnji dan otpočela je opšta ofanziva – šest srpskih i dvadeset savezničkih divizija sa 550 topova krenule su u probijanje Solunskog fronta u kojima je učestvovala Šumadijska divizija Druge armije sa Stepom Stepanovićem na čelu.

Cilj uspostavljanja ovog praznika je jačanje jedinstva i sloge srpskog naroda, kako u Srbiji tako i u Republici Srpskoj i podizanje kulta nacionalne zastave – rekla je danas Jadranka Dostanić, zamenica predsednika opštine Gornji Milanovac.

Od početka ofanzive srpska vojska uspela je da, kroz dva ešalona i dve svoje armije, probije liniju fronta i u prvom danu zauzme prostor oko Veternika, Dobrog polja i osvoji vrh Kozjak. U narednih 10 dana biva oslobođeno Skoplje. Za 45 dana od proboja, odlučna spska vojska, znatno idući napred u odnosu na savezničke trupe, oslobađa čitavu Kraljevinu Srbiju, nakon čega se oslobađaju i sve prekodrinske teritorije gde je živeo srpski narod.

Borci za slobodu sa područja Gornjeg Milanovca isticali su se svojom hrabrošću i preduzimljivošću, kako na čelu određenih vojnih formacija, tako i kao obični mali ratnici čiji podvizi se prepričavaju i danas.

KABINET PREDSEDNIKA OPŠTINE GORNjI MILANOVAC

Violeta

Prethodni članak

JKP: Nastavak restrikcija, molimo da se voda troši racionalno, poboljšanje stanja očekuje se za vikend

Sledeći članak

Kovid-ambulanta: Manje novoobolelih nego u prethodnom preseku stanja, ali i dalje alarmantno