• 15 avgusta, 2020

Porodične tajne – Kafe, kafe…

Ilustracija, foto: pixabay.com

PIŠE Goran Trifunović

Nekada davno, u jednom zabačenom selu, u centru je postojala jedna kafana. Lepa, na lepom mestu, stalno puna, ne samo zbog dobre usluge, nego i zato što se nalazila na udarnom mestu u selu. Ipak, kao takva morala je doći na udar vlastodržaca.

Naime, seoski vladar je voleo da u svom posedu ima i seoske kafane, pa ih je nemilice, za male pare, otkupljivao (čitaj- otimao). E, sa ovom to nije mogao da uradi, a baš se bio nameračio. Em dobra, em u centru sela… Prvo on zabrani svojim radnicima, a nije ih bilo malo, da idu u tu kafanu. I, ne idoše oni, al’, opet, ima dosta drugih gostiju. Kome više da zabrani? Seti se on, pa posla svoje čauše da završe posao.

Pretresali su oni poslovanje seoske kafane nekoliko dana, ništa sporno nisu našli, ali, setiše se da je jedan gost pre nekoliko meseci naručio pivo, ali, nije ga do kraja popio!!! Kazna. Zatvara se kafana. Šta ima ona da radi? Zna se gde se sedi… Zatvara se kafana, ljudima ništa nije jasno, ali, kao i u svim prethodnim odlukama, niko i ne pokušava da se buni. Pa, nema ih pet miliona.

Odjednom, u lov u to selo stiže otac sreskog predsednika. Nabacivaše mu fazane, srndaće, prepelice, ali džaba… Dodjoše u selo na ručak, ali, otac sreskog predsednika „zavro“, pa samo ‘oće u onu kafanu koju je lokalni moćnik zatvorio. Šta ćeš, kao što običaji i tradicija nalažu, skinuše voskani pečat sa vrata, raspališe roštilj i pristaviše da se nešto kuva.

Ko zna šta tata voli? Dohvatio se tata jela i pića, „raspištoljio“ se, pa u jednom trenutku upita prisutne- „A, što sa nama nije i predsednik ovog sela? Ko je on? Znam li ga?“. „Ma, znate ga“, odgovoriše mu prisutni, „to je onaj… kako da vam objasnimo? Ma, znate ga sigurno, smuca se tuda“. „Pa, dobro“, reče tata, „što on nije sad sa nama?“. Niko ne smede da mu kaže, pa moradoše da zovu seoskog načelnika da dodje. On nije bio u ljubavi sa vlasnicima kafane, ali, tata je tata… Dodje, poljubi tatu u ruku,“prene“ pozdrave za sina, pa poče da se divi kafani. Te dobro izgleda, te dobro radi, te je na dobrom mestu… Vlasnici se tek tad zabrinuše.

 

Violeta

Prethodni članak

Vozačima u Srbiji će se uskoro tolerisati brzina do 150 km na sat

Sledeći članak

Ekskluzivno: Pavković za GMinfo, V deo