• 21 septembra, 2020

Porodične tajne – Rebus

Ilustracija, foto: pixabay.com

Nekada davno, u jednom selu, ko zna gde, seoski vlastodržac je davao poslednja uputstva svom sinu, koji, iako mlad, već je bio poznat kao seoski (kaba)dahija…

„Vidiš, sine, ove što se po selu svakog dana bune protiv nas. E, ti se moraš infiltrirati u njihove redove i razbiti te snage, koje hoće da im bude bolje i koji misle da smo mi krivi što oni teško žive. Kad smo već tu, sine, da ti objasnim. Ne bi mi živeli ovako lagodno da oni ne žive teško, jer, od koga ćemo mi uzimati i otimati, ako ne od njih. E, sad, otići ćeš tamo i, pošto oni, kao nešto, mirno protestvuju, pa, kao, sede na zemlji. Uh, i to mi je neki protest. Ti ćeš sesti na zemlju, kao i oni, da ne budeš sumljiv…“.

„Ali, tajo, zemlja je hladna, prehladiću se, ozepšće mi guza“. „Ih, bre, kakav si… Idi do čika Tome, znaš onog što smo nekad išli u njegovu kolibu, pa uzmi od njega malo stiropora, pa sedi na njega“.

„Na čika Tomu?“

„Joooj, bre, kud mi Bog podari tebe za sina? Na stiropor, bre, na stiropor. E, a znaš li šta ti je kasniji zadatak, posle sedenja?“

„Da dodjem kući, da ti ispričam ko je sve bio na tim protestima?“

„Ma, jok, bre… Imamo ljude koji to rade, a uostalom, na tim protestima je više naših ljudi nego protestanata. Nogo… čuj mene… Nego, ti posle izvesnog vremena počni kamenjem da gadjaš naše stražare, kako bi oni imali povod da izudaraju te koji su se drznuli da se bune protiv nas“.

„Ali, tajo, šta ću, ako u onoj gužvi stražari počnu i mene da biju?“

„Joooj, prvo i prvo, neće zato što te poznaju, a drugo, i ti ćeš im pomoći u prebijanju i hapšenju buntovnika. Jel’ ti jasno?“

„Pa, valjda jeste, tajo“.

„I, još nešto, valjalo bi da nešto srušiš, zapališ… šta bilo, samo da izgleda što strašnije, da bi opravdali naše stražare“.

„Dobro, tajo, al’ šta ja imam od svega toga?“„Šta imaš? Šta imaš? Imaš sve (BIIIIIP). Što, sigurno znaš nešto da radiš? Upala ti kašika u med, samo treba da čuvaš ovakvo stanje što duže… A, sad, na izvršenje zadatka!!!“.

Goran Trifunović

Violeta

Prethodni članak

OO Dveri G. Milanovac: Posledice pogrešne i sebične politike

Sledeći članak

Odloženi programi Kulturnog centra za naredni period