• april 4, 2020

Porodične tajne – Seoska pandemija

Ilustracija, foto: pixabay.com

Ne znam koliko je pametno i korektno pisati o nekim stvarima u odredjeno vreme, ali, računam, daj da „lanem“ dok nam, prema najavama nekih „marketinških stručnjaka“ nisu ukinuli društvene mreže. Elem, Vuhan, Milano, Beograd, Čačak, Milanovac… Kasnite za selima samo tako. Bar ovima u Rudničko-takovskom kraju. Kažu, stariji od 65 godina ne smeju da izlaze napolje. Pa, u selima je to mladja populacija.

Ugostiteljski objekti smeju da rade samo do 20 časova. Kome i do tad? Apeluje se da se ne stvaraju zalihe. Čime, kad niko nema „prebijenog dinara“? Kažu, „perite ruke“. Pa, seljak, pre nego što pomuze kravu, prvo opere vime. I, treba neki „stručnjak“ da savetuje onoga što ima peškir i nad česmom napolju, i u kući i nosi sapun sa sobom kad prolazi pored reke.

Ima još zanimljivosti po selima ovih dana. Redovno, u doba svakog vanrednog stanja, bilo da je bolest, bombardovanje, obračun sa mafijom… sela nam se napune gostima iz grada. Istim onim gostima koji se svojih korena sete tek onda kad dodje do kritične tačke.

Istim onim gostima koji svojim kolima kroz ta ista sela prolaze brzinom, kao da se, u najmanju ruku druže sa Milošem „d grejt“. Istim onim gostima koji nisu hteli po Beogradu da se guraju u prodavnicama, pa su došli da pustoše seoske prodavnice, koje su do juče prodavale samo pivo i hleb, a evo, sad, odjednom, odoše sve zalihe palente, baloni vode za piće, hrane za mačke i sve od hemije što ima.

Inače, svaki domorodac u selu je u fazonu, „Ene, vidi, onaj nosi masku“, što se prati smehom i nadogradnjom šala. Ipak, koliko se da primetiti, meštane sela, čini se, najviše brine što u vanrednom stanju ne mogu da se sude i da „teraju“ svoju pravdu, kao i podatak da se zatvaraju šalteri. Pa, koji izgovor seljak sutra ima da ode do grada?

Takodje, primetno je da na seoskom području, u vreme vanrednih situacija, pojačava se upotreba alkoholnih pića, a sve praćeno „mezencetom“, koji se, kao po pravilu, svaki put u ovakvim slučajevima, obogati mladim lukom. Ali, ne brinite za seljake… „Tvrd je orah voćka čudnovata“…

Goran Trifunović

Violeta

Prethodni članak

Još sedam slučajeva koronavirusa u Srbiji, ukupno 72 zaražena

Sledeći članak

Lista muzeja koje možete obići virtuelno dok sedite kod kuće