• 15 maja, 2021

Poskupelo gorivo: Za pun rezervoar treba oko 300 dinara više nego pre mesec i po

foto: pixabay.com

Naftaši tvrde da je to posledica skoka cena sirove nafte na globalnom tržištu, ali ocenjuju i da u narednim nedeljama ne treba očekivati značajne oscilacije cena na pumpama. Pojedini poznavaoci prilika čak tvrde da bi, s obzirom na trenutna dešavanja na tržištu, realnije bilo očekivati određeno pojeftinjenje goriva, pošto se i nabavne cene kreću silaznom putanjom, piše „Blic Biznis“ .
Litar bezolovnog benzina danas se kreće oko 150 dinara, dok je 8. marta koštao 145 dinara. Litar evrodizela košta 157 dinara, što je, takođe, oko 5 dinara više nego pre mesec dana. Kod aditiviranih goriva, ta razlika je i nešto veća, do 7 dinara.
Nebojša Atanacković, suvlasnik jedne naftne kompanije u Srbiji, kaže za „Blic Biznis“ da ne očekuje rast cena goriva u narednom periodu, s obzirom na kretanje cena sirove nafte na globalnom tržištu. On navodi da su naftaši već iskoristili priliku da u poslednjih mesec dana povećaju cene za 4-5 dinara, kada se očekivao i dalji rast vrednosti „crnog zlata“.
„Tada je nafta stigla do 70 dolara po barelu, ali se zatim vratila na 63. Ipak, cene na pumpama nisu vraćene na prethodni nivo. U Srbiji je određivanje cena i stvar konkurencije, jer je velikoprodajna nabavna cena čak i smanjena pre 15-20 dana“, navodi Atanacković, koji smatra da zato nema razloga da cene na pumpama ne budu i niže, ali dodaje da je Srbija očigledno „plitko tržište“.
Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, kaže za „Blic Biznis“ da na cenu goriva u Srbiji utiče tržište, nacionalno, regionalno i globalno, i sve što te promene nose sa sobom.
„Posmatrajući kretanje cene benzina i dizela od početka 2020. do 5. aprila ove godine, vidi se da se cene smiruju i da će se zaustaviti na ovom nivou“, ocenjuje Mićović i dodaje da je pre dve nedelje prosečna maloprodajna cena benzina u odnosu na prethodnu sedmicu povećana je 0,29 dinara po litru, a dizela 0,06 din/l, dok su ta povećanja tokom marta bila i do 2 dinara po litru nedeljno.
Ističe da je i povećanje akcize na gorivo od 15. februara, koje je sa PDV-om bilo oko 1 dinar po litru, ugrađeno u maloprodajnu cenu.
Autor: Blic

Violeta

Prethodni članak

Kursna lista – 14. april

Sledeći članak

Za koliko su banke podigle cene taksi i ima li tome kraja