• 20.06.2024.

Poslanik Mitrović u Takovu: Seosko domaćinstvo mora se tretirati hiljadu puta bolje nego bilo koji strani investitor

Nenad Mitrović, potpredsednik DS i narodni poslanik; Takovo, mart 2024.

Potpredsednik Demokratske stranke i narodni poslanik, Nenad Mitrović, boravio je sa članovima milanovačkog odbora DS-a, u Takovu sa namerom da se kroz neposredan razgovor sa meštanima osvetle aktuelni problemi i zajednički utvrdi realna strategija za seoska područja u sledećih 5 godina.

Mitrović je u petak odgovarao i na nekoliko pitanja GMInfa o aktuelnoj političkoj situaciji pred lokalne izbore koji slede za deo Srbije i ponovljene izbore u Beogradu.

Vučića i aktuelnu vlast smatra taocima inostranih kompanija koje će od Srbije napraviti pustoš zarad njihovog zajedničkog profita. 

GMInfo: Selo je najugroženije područje u Srbiji, a uvek se najteže i najduže odlučuje da menja postojeće političko stanje, odnosno opredeljenje. Zašto seosko stanovništvo većinski ne glasa za opozicione ponude sve dok sa sigurnošću ne prepozna da su promene neminovne na beogradskom i republičkom nivou?

Mitrović: Srpski seljak je najzaslužniji za to što postoji ova država, jer on je u svim ratovima najvrednije što je imao dao za temelje ove zemlje, dao je svoje sinove i kćeri. Pogotovo ovde, u gornjomilanovačkom i takovskom kraju, gde je iz sela bukvalno svaka treća muška glava učestvovala u ratu, često se vraćajući u kovčezima. Posle toga, svaka vlast, ili gotovo svaka vlast, izneverila je očekivanja srpskog seljaka. U ovom trenutku on nema jedan razlog da veruje političarima, pogotovo političarima koji ga lažu. Nije srpski seljak neobrazovan; možda nema školu, ali poseduje izuzetno obrazovanje. Ovde je 1910. godine jedan srpski seljak iz rudničko-takovskog kraja, koji se zvao Jeremije Nedić, postao pobratim sa čehoslovačkim predsednikom, velikim naučnikom, Tomašom Masarikom. Kada je Masarik dolazio u ovaj kraj, prišao mu je taj čovek i sa svojih 57 godina rekao: „Profesore, ja Vas znam, čitao sam o slavistici koju ste pisali u Politici.“ I onda su razgovarali celu noć i pobratimili se. Potom je naš Jeremije išao u Prag i bio gost predsedniku i išao na sahranu, bez obzira što je bio siromašan, Tomašu Masariku. To su vrednosti srpskog seljaka. Zbog takvih ljudi moramo da zadobijemo poverenje, jer, kako tada 1910, za vreme Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, tako nam je i sada država ugrožena, državnost nam je ugrožena i kao nikad do sada su nam potrebni ponovo naši seljaci, koji treba da daju podršku, pre svega sebi, odnosno državi Srbiji. Posao članova Demokratske stranke je da zadobiju poverenje, pre svega stanovništva koje živi na selu, s namerom da se vrati izvoru državnosti, a to je srpsko selo. I obaveza Demokratske stranke je da to poverenje više nikad ne izneveri. Poljoprovredno gazdinstvo, ili seosko domaćinstvo, mora da se tretira hiljadu puta bolje nego bilo koji strani investitor. Sva sredstva koja postoje u budžetu moraju biti usmerena prema domaćinstvima koja žive na selu, a ta domaćinstva će izgraditi sve ostalo, jer najstarija kultura na svetu je agrokultura. Iz agrokulture su nastali gradovi, nastali su centri kulture, stadioni, bioskopi, univerziteti.

GMInfo: Šta preporučujete milanovačkom odboru DS-a – da ide na predstojeće lokalne izbore sa svojom posebnom listom, ili da insistira na udruživanju sa ostalim opoziconim organizacijama?

Mitrović: Demokratska stranka se zove demokratska zato što svaki njen član, odnosno svaka lokalna organizacija, ima pravo da donosi odluke i odlučuje onako kako misli da je najbolje za lokalnu politiku. Postoje crvene linije koje su postavljene i koje su, pre svega, moralne, a to je da naša Demokratska stranka ne sme nikada da uđe u koaliciju sa Srpskom naprednom strankom, Srpskom radikalnom strankom i Socijalističkom partijom Srbije, jer smatramo da su te tri političke organizacije najodgovornije za urušavanje svih vrednosti koje je nekada baštinila država Srbija, a da će biti otvorena za saradnju sa svim organizacijama, grupama građana, političkim aktivistima, koji su protivnici ovog režima i koji nikada neće ulaziti u koaliciju sa tim partijama. Što se tiče same Demokratske stranke u Gornjem Milanovcu, to je otvorena stranka, spremna za saradnju sa svakim, poštuje izuzetno sebe, poštuje vrednosti koje je kroz istoriju imala Demokratska stranka i spremna je na saradnju sa bilo kojom partijom koja je protiv ovog režima. Isto tako, ima potpunu slobodu da donese odluku, ukoliko tako proceni, da na izbore izađe samostalno, i imaće blagoslov rukovodstva da to i uradi. To je njeno interno pravo.

GMInfo: Do koje mere će Aleksandar Vučić ignorisati izborne preporuke evropskih institucija, ili ih primenjivati selektivno i kozmetički, dok i dalje na terenu sprovodi uobičajeni izborni inženjering po starom?

Mitrović: Aleksandar Vučić mora, prinuđen je da ignoriše izborne preporuke evropskih institucija, jer on odavno nema podršku građana Republike Srbije i zbog toga on građane tretira kao maloumne, umobolne i svakog drugog dana gostuje po televizijama, kako bi ih ubedio u nešto što njemu odgovara. Kada bi postojao drugi državnik sa toliko gostovanja i iskrenog predstavljanja svog programa, imao bi podršku od 100 odsto. Međutim, sa ovoliko gostovanja, 300 puta od 365 dana u godini, on ima podršku trećine stanovništva, tako da je prosto svestan da je izgubio apsolutnu podršku u Srbiji. On sada mora dalje da nastavi sa ovom lobotomijom srpskog naroda, jer je postao talac velikih kompanija, koje su u vreme njegove vlasti zarobile Srbiju, kao što su i kineske kompanije, kao što pokušava sa Rio Tintom, da trećinu najlepšeg dela Srbije pretvori u pustinju, kao što pokušava sa kompanijama iz Kanade iskopavanje zlata na Mlavi, na Homolju, pa i u Takovu, i ostalim mestima, da od njih napravi deponiju. Tako sada pokušava na ovaj način da se održi na vlasti predajući Srbiju stranim kompanijama. Dokle će to da traje? Mi sa njihove strane ne možemo da se nadamo regularnim izborima, jer su oni 2012. godine došli na vlast krađom. Ne možete vi od čoveka koji je lopov od samog postanka tražiti da bude pošten na kraju vlasti. Ne možete, jer on je sad težak mnogo miliona novca koji nije zaradio na pošten način. On se sada više ne bori za vlast, bori se za svoju slobodu, i to ne samo za svoju, nego i za slobodu svojih saradnika. I ako bi proradila kod njega griža savesti, jer i lopov ima grižu savesti, prosto njegovi saradnici, ogrezli u kriminalu, neće mu dozvoliti da dopusti regularne izbore. Ali mi iza nas imamo, pre svega, narod, koji više nije isti kao 2012. godine, koji izuzetno teško živi, koji je svestan da nema budućnost i tražićemo podršku u tom narodu. Postavlja se pitanje da li opozicija, a pre svega Demokratska stranka, treba da izađe na izbore u Milanovcu u krajnje neravnopravnim i nepoštenim uslovima? Da smo tako razmišljali ne bismo razvili front od 200 kilometara u vreme Prvog svetskog rata i Kolubarske bitke protiv višestruko nadmoćnijeg neprijatelja. Mi nismo imali pravo tada, nemamo pravo ni sada da se povlačimo. Sada nije vreme za bojkot, Srbija više ne sme da čeka, jer je ugrožena, pre svega kao država, i svaki normalan čovek, rodoljub, patriota, domaćin, treba da se odupre ovoj vlasti, koja ugrožava, pre svega, državu, odnosno granice Republike Srbije.

Mitrović je podsetio da u Milanovcu postoji 1800 registrovanih poljoprivrednih domaćinstava, što je sa četvoro članova porodice ukupno  7200 ljudi, dakle 1800 radnih mesta koja čekaju, dok Srbija uvozi lešnik, papriku, krompir, luk. Strategijski je potrebno godišnje praviti oko 500 nezavisnih domaćinstava, koja će imati prava: zaštićeno tržište, sigurno tržište, sa sigurnim cenama, ali i obaveze da odgovara za ono što su na sebe preuzeli. Prema njegovim predlozima, mora se tačno znati koje selo ima tendenciju da dominantno gaji neku kulturum, u nekima prilagoditi proizvodnju procenjenim potrebama, napraviti strategiju poslovanja i plasmana za narednih 5 godina i držati se toga.

– To je politika koja treba da kaže: vidi, ti ćeš da kupuješ baš ovo, naše mleko, a ne „kravicu“, i to po istoj ceni ili neki dinar jeftinije. Tu politika treba da se umeša. I kada ti priđeš seljaku kako treba, on će prvi put biti nepoverljiv, možda i drugi put, ali će treći put kad mu ponudiš priliku, napraviš program i to počne da donosi rezultate, on će početi da ti veruje. Smisao politike je da usmerava narod da voli sebe i da uradi nešto za sebe, – zaključio je u Takovu narodni poslanik i potpredsednik DS-a Nenad Mitrović.

M.M./V.P./GMInfo.rs

Pratite nas na Fejsbuk i Instagram nalozima!

Milos

Prethodni članak

I sa 65 godina Metalac sve mlađi i uspešniji

Sledeći članak

Nekome je san da bude šampion države a Petra Lazović je dvostruki