foto: pixabay.com
Potaž koji će vam prijati tokom hladnih zimskih dana.
Sastojci:
(za 4 osobe)
– 600 gr paradajza
– 1 crvena paprika
– 1 krompir
– 1/2 štapića celera
– 1/2 šargarepe
– 1/2 glavice luka
– 40 g maslaca
– 1 sveža ljuta papričica
– 1 kašičica belog brašna
– 7 dl povrtne supe (kocka)
– 1 baget hleb
– 50 g rukole
– 3 kašičice kisele pavlake
– 100 gr masnog kiselog mleka
– so, biber, po ukusu
Priprema:
Operite povrće, iseckajte ga na komade i prodinstajte na maslacu. Dodajte iseckanu svežu ljutu papričicu, posolite, pospite brašnom, promešajte i postepeno dolivajte toplu supu.
Ostavite da provri, pa smanjite temperaturu i kuvajte još 20 minuta.
Ostavite da se prohladi, pa sve ispasirajte. Ponovo sipajte krem u šerpu, posolite i nastavite sa kuvanjem na umerenoj temperatiri još 10 minuta. Ostavite da se prohladi.
Isecite baget hleb na tanke kriške i prepecite ih na tiganju bez začina.
Operite i na krupno isecite rukolu. Umutite pavlaku i pomešajte je sa kiselim mlekom.
Sipajte potaž u tanjire, a odozgo stavite jedni do dve kašike pomešane pavlake sa kiselim mlekom i malo rukole.
Poslužite sa krutonima od bageta.
Prijatno!