• 4 јуна, 2020

Pranjanska razglednica – Slava

Goran Trifunović, foto: gminfo.rs

 PIŠE Goran Trifunović

 

Beše lepo na Galovićima prošle nedelje. Beše dosta naroda, lepo vreme, lepi govori… Najlepše je, doduše, bilo u školskom dvorištu, uz iće, piće i muziku. Ipak, moramo da kažemo da smo se uvek komotnije osećali i slobodnije kretali kad su nam samo Ameri dolazili. Nekako su opušteniji, nemaju onu nervozu koju prenose na ostale posetioce.

Moglo se ranijih godina, a svake je bio prisutan američki ambasador, na stari aerodrom doći i sa flašicom rakije, pa je i popiti uz nazdravljanje samog ambasadora. Ove godine, recimo, bila je dozvoljena samo mala flašica vode, i to ona koja je izneta iz autobusa. Možda je nekome čudno, ali, tako je.

Čuli smo kako su nas, odnosno naše pretke nahvalili svi govornici. Čuli smo šta nam je obećano za naredni period. Sve smo čuli, samo se na dela čeka. Kažu da ćemo, ako opštinsko rukovodstvo, koje je, da malo parafraziramo, prema rečima jednog od govornika, već izuzetno navalentno po pitanju pristupne saobraćajnice za Takovo, nastavi da tako radi, dobiti tu saobraćajnicu.

Znate kada vas na slavi nude krtinom, a vi volite „mašnjikavije“. „Neka, hvala, nisam gladan“. U prevodu, Pranjanima je bliža Preljina. Biće, kažu, uradjen i spomen kompleks za čiji početak radova je, kako je rečeno, „opredeljeno 158 hiljada evra“. Lepo. Ne znamo o čemu se radi, ali, svakako lepo.

Valjda se sa tim hoće postići veći priliv turista u Pranjane. Izvinite, ali, i do sada je dolazio ko je dolazio, i to na preporuku „ankl Sema“. Da li će da se slika pored postojećeg spomenika ili će neko da postavi 4D animaciju, da posetilac ima utisak da je u septembru od pre 75 godina, drugo je pitanje.

Kamenorescima nije svejedno, ali, obeležili nečiji grob kamenom pločom, ili mauzolejom, svakako je svejedno. Ili će spomen kompleks na Galovićima da bude ukrašen silikonom? Što da ne? Pa, kad može centar Beograda…

Odoše gosti, odnosno, domaći, zavisi za koga navijate, i gde se osećate kao kod kuće, a nas ostaviše kao poslednje goste na slavi. Umesto pesme, pričamo o politici, a pod utiskom maligana, obično se kažu neke reči zbog kojih se sutra češemo po glavi. Ko ima savesti… Na rastanku, gosti i domaćini se pozdravljaju na ulaznim vratima. Gost oteže sa pozdravom, popio bi još jednu, „putnu“, ali, domaćin bi da mu što pre vidi ledja. „Izvinite ako je bilo nekih reči“, kaže gost. „Ma ništa, izvinite vi ako nešto nije bilo u redu, i dodjite nam opet sledeće godine“. A, pre?

Violeta

Prethodni članak

Porodične tajne – Kupi mi majko top

Sledeći članak

SD Metalac – Turnir osnovnih škola u odbojci i fudbalu