• 08.12.2023.

Predstava: Legija časti (LEGION D’ HONNEUR) u četvrtak

foto: V. P. gminfo.rs

Drama LEGIJA ČASTI Bratislava Brace Petkovića, srpskog reditelja i dramskog pisca koju je u produkciji Milanovačkog pozorišta na scenu postavio Branko Knežević, 25. maja 2023. godine, od 20 sati ponovo će biti izvedena na maloj sceni.

foto: V. P. gminfo.rs

Predstava LEGION D’ HONNEUR (LEGIJA ČASTI) priča deo životne istine naše Jovanke Orleanke. Milunka Savić proslavljeni bombaš Srpske vojske u oslobodilačkim ratovima, nosilac najviših odlikovanja za hrabrost Srpske i savezničke vojske, svojom sudbinom opominje, gorko i jetko, da je zaborav sramota, ali i hrabri i čini ponosnim one koji najpre postiđeni, a potom kao preobraćeni vide snagu i lepotu naroda kojem pripadaju.

foto: V. P. gminfo.rs

Milunka ne živi izvan sveta i doba, a taj svet i doba je suma strašnih sudbinskih događaja, u kojem su svi u pravu, istovremeno i dobitnici i gubitnici.

foto: V. P. gminfo.rs

Da li je Blagoje žrtva ili krivac?

Zamerate li Tanasku marljivost i gorljivost u služenju dužnosti?

Ne čini li vam se sve to kao deo Srpske tradicije, svi su u pravu, a Srbija plače i zaboravlja svoje Milunke Savić?

Da li jalovost naknadne pameti umanjuje sve što se dogodilo i čini sećanje manje više suvišnim?

foto: V. P. gminfo.rs

To pitanje svako sa sobom mora da ponese kao malo vrednosno pismo adresirano na primaoca. Ponešto od odgovora, nadamo se, naći ćete vireći kroz podrumski prozor, makar i na kratko, jednog prepodneva 27. maja 1955. godine. (Iz beležnice Bratislava Petkovića )

U predstavi igraju. Zorica Đurković (Milunka Savić), Branko Knežević (tumači lik Blagoja Petrovića) i Predrag Lošić (igra Tanaska Topalovića). Dizajn zvuka potpisuje Zoran Jerković, majstor svetla i tona je Goran Dragutinović, a majstor scene je Milan Aćimović.

gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

Za maturante gimnazija danas se završava nastava

Sledeći članak

Kristina Milošević: Otvoreno pismo predsedniku opštine Gornji Milanovac