• 20.06.2024.

Predstava: Legija časti 

foto: V. P. gminfo.rs

Drama LEGIJA ČASTI Bratislava Brace Petkovića, srpskog reditelja i dramskog pisca koju je u produkciji Milanovačkog pozorišta na scenu postavio Branko Knežević, u četvrtak, 1. juna 2023. godine, od 20 sati ponovo će biti izvedena na maloj sceni. 

foto: V. P. gminfo.rs

Predstava LEGION D’ HONNEUR (LEGIJA ČASTI) priča deo životne istine naše Jovanke Orleanke. Milunka Savić proslavljeni bombaš Srpske vojske u oslobodilačkim ratovima, nosilac najviših odlikovanja za hrabrost Srpske i savezničke vojske, svojom sudbinom opominje, gorko i jetko, da je zaborav sramota, ali i hrabri i čini ponosnim one koji najpre postiđeni, a potom kao preobraćeni vide snagu i lepotu naroda kojem pripadaju.

foto: V. P. gminfo.rs

Milunka ne živi izvan sveta i doba, a taj svet i doba je suma strašnih sudbinskih događaja, u kojem su svi u pravu, istovremeno i dobitnici i gubitnici.

Da li je Blagoje žrtva ili krivac?

Zamerate li Tanasku marljivost i gorljivost u služenju dužnosti?

Ne čini li vam se sve to kao deo Srpske tradicije, svi su u pravu, a Srbija plače i zaboravlja svoje Milunke Savić?

foto: V. P. gminfo.rs

Da li jalovost naknadne pameti umanjuje sve što se dogodilo i čini sećanje manje više suvišnim? To pitanje svako sa sobom mora da ponese kao malo vrednosno pismo adresirano na primaoca.

Ponešto od odgovora, nadamo se, naći ćete vireći kroz podrumski prozor, makar i na kratko, jednog prepodneva 27. maja 1955. godine. (Iz beležnice Bratislava Petkovića )

foto: V. P. gminfo.rs

U predstavi igraju. Zorica Đurković (Milunka Savić), Branko Knežević (tumači lik Blagoja Petrovića) i Predrag Lošić (igra Tanaska Topalovića). Dizajn zvuka potpisuje Zoran Jerković, majstor svetla i tona je Goran Dragutinović, a majstor scene je Milan Aćimović.

gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

Izložba sa Trojičke likovne kolonije

Sledeći članak

Fićović posle Vršca: Na igračima je da usvojie sva ova nova iskustva, Uprava će doneti odluku o daljim ciljevima