• februar 23, 2020

Preko milion dinara Fondu za zaštitu životne sredine

foto: gminfo.rs

Na 73. sednici Opštinskog veća opštine Gornji Milanovac usvojeno je  14 tačaka Dnevnog reda, a jedna od značajnijih je i predlog Programa korišćenja sredstava budžetskog Fonda za zaštitu životne sredine opštine Gornji Milanovac u 2020. godini.

Predsednik opštine Dejan Kovačević istakao je da je Fond za zaštitu životne sredine uvećan za 1.400.000 dinara.
Milion dinara biće opredeljeno za odvoženje smeća sa seoskog područja, a u narednom periodu spremaćemo novu odluku kako ćemo odnositi smeće sa seoskog područja, prevashodno naša zamisao je da na seoskom području podelimo kante sa 120 litara za svako domaćinstvo i da počnemo sa selektivnim odlaganjem otpada – rekao je Kovačević.

On je, što se tiče zagađenosti vazduha u našoj opštini, istakao da problem zagađenosti vazduha nije veliki kao u pojedinim gradovima Srbije, ali da je zbog same kotline i drugih faktora u zimskom periodu nivo zagađenosti povećan.

Kovačević je tom prilikom kazao i da je na Privrednom savetu oformljena radna grupa koja će dati konkretne predloge za rešenje ovog problema

Već smo preduzeli prve korake da, gde je zagađivač sama opština Gornji Milanovac, to sprečimo, tako da ćemo do kraja januara imati raspisanu javnu nabavku za izgradnju nove kotlarnice na bio-masu i na gas, pa ćemo na taj način uspeti da nekoliko zagađivača stavimo van funkcije, prevashodno mislim na opštinske kotlarnice u Železničkoj i Lominoj ulici, ali ćemo priključiti i našu kasarnu, koja takođe koristi mazut kao gorivo. Radna grupa će se baviti time koliko individualna domaćinstva učestvuju u samom zagađenju, koliko automobili i koji su koraci za rešavanje problema. Nabavićemo merne uređaje da u svakom trenutku znamo na kom je nivou Gornji Milanovac što se tiče zagađenja vazduha – istakao je Kovačević.

 

Violeta

Prethodni članak

Pranjanska razglednica – Znamenitosti

Sledeći članak

Gradsko groblje