• 22.09.2023.

Priliv od doznaka iz inostranstva 4,6 milijardi evra za 11 meseci

foto: pixabay.com/Belgrade_City

Prošle godine je za 11 meseci priliv po osnovu doznaka iz inostranstva u Srbiju iznosio je 4.622,7 miliona evra, što je za 41,4 odsto više nego u istom periodu 2021. godine, kada je zabeležen priliv od 3.269,5 miliona.

U Narodnoj banci Srbije (NBS) očekuju da je priliv doznaka i u decembru 2022. godine bio veliki, kao što je bio slučaj u prethodnim godinama, saznaje Tanjug.

Navodi se da je od februara prošle godine u svakom mesecu zabeležen međugodišnji rast priliva doznaka, pri čemu se tokom godine beleže stabilni iznosi priliva doznaka po mesecima.

U NBS ukazuju da oni koriste metodologiju platnog bilansa Međunarodnog monetarnog fonda (BPM6), prema kojoj su doznake obuhvaćene kroz stavku koja se naziva lični transferi, i koja obuhvata doznake radnika, penzije i druga socijalna primanja, kao i pomoći i poklone iz inostranstva, upućene fizičkim licima rezidentima Srbije.

Najviše novca od doznaka, prema podacima NBS, stiže iz Nemačke (27 procenata), Švajcarske (14 odsto), Austrije (11 procenata), Francuske i Sjedinjenih Američkih Država po šest odsto.

Kada je reč o valutnoj strukturi, u NBS ističu da nju, imajući u vidu da jedan deo doznaka dolazi u gotovom novcu, nije moguće precizno dati, ali se svakako najveći deo priliva odnosi na doznake u evrima.

tanjug

Violeta

Prethodni članak

Kraj raspusta, osnovci od sutra u klupama

Sledeći članak

Odbojka: Takovo poraženo od Spartaka