• 16.05.2022.

Prisna povezanost istorijskih porodica Obrenović i Lunjevica uveliko je određivala politički kurs Srbije (1)

Kralj Aleksandar Obrenovic i kraljica Draga u mesecima posle venčanja

ZAJEDNO I U SRPSKU TRAGEDIJU

Čvrste veze te dve porodice uspostavljene su davno pre pojave knjaza Miloša na istorijskoj sceni Srbije, a ne uoči Drugog srpskog ustanka, kako javnost uglavnom smatra

Piše: Milorad Bošnjak

ISTINITA, potpuna (sa)znanja o trajnim prisnim vezama vladarskih i nevladarskih Obrenovića sa istorijski znanom porodicom Milićević-Lunjevica, teško da će ikada biti kompletirana. 

Zato, što su, od svirepog Majskog prevrata 1903. godine, kad je dinastija Obrenović zbačena sa vlasti ubistvom svog poslednjeg vladarskog kraljevskog para Aleksandra Prvog Obrenovića Petog i kraljice Drage, poreklom iz familije Lunjevica, njihovi državnički (f)akti, kao i sva štiva o njima, knjige, tiraži srpskih i inostranih listova iz čitaonica i “političkih” kafana, od prestonice Beograda do tadašnjih politički uticajnih provincijskih gradića – izbacivani.

Knez Miloš, rad Pavela Ćurkovića, Narodni muzej Beograd

Od srpske javnosti, nakon tragične smene na prestolu, revnosno su ih sklanjale tada još zaista loše organizovane “srpske” tajne službe lojalne novouspostavljenom kralju Petru I Karađorđeviću, a kroz svoje klanove lojalne tajnim službama dve velesile sa apsolutističkim vladavinama – “Evidenc birou” Austrougarske carevine Franca Jozefa II, i “Ohrani” cara samodržitelja  Rusije Nikolaja II Romanova. Te dve imperijalne obaveštajne službe se povezuju kao saveznice u Majskom prevratu, čiji organizator je bila tajna služba Kajzerove carske Nemačke Vilhelma II, a neposredni izvršioci iz redova srpske tajne organizacije “Crna ruka”, čiji je je šef (uz njegove ucenjivačke oficirske gazde iz Nemačke, gde je pohađao vojna učilišta u ime Srbije!) bio Dragutin Dimitrijević Apis. 

Ana Vojka Lunjevica najmlađa sestra kraljice Drage-Foto zbirka MRTK

Tragom najširoj javnosti malo poznatih činjenica, o tome kako je višedecenijska sudbinska, lična i državnička povezanost srpskih istorijskih porodica Obrenović i Milićević-Lunjevica nastajala pa okončana njihovom zajedničkom vladalačkom krunskom tragedijom, krvavim uklanjanjem obe njih iz evropske i srpske politike, zatim uveliko i iz istorije, idemo ovim redosledom.   

Veze Obrenovići-Lunjevica nastale su pre oba srpska ustanka

U ONO malo saznanja, koje je najširoj srpskoj javnosti (za)ostalo od 1903. godine nadalje, prema zvaničnoj istoriji i njenim medijima koji su te činjenice nažalost iskrivili, kaže se da su zajednička uloga te dve istorijski važne porodice, kao i njihova zasluga za postojanje slobodne, moderne Srbije našeg doba, počele uspostavom poverenja između kneza Miloša Obrenovića i Nikole Milićevića Lunjevice, dede kraljice Drage, pred Drugi srpski ustanak

Kralj Aleksandar Obrenovic i kraljica Draga u mesecima posle venčanja

Istini za volju: po pisanoj zaostavštini u inostranstvu i u privatnim arhivima u Beogradu, u koju je autor ovog teksta imao uvid u prisustvu eminentnih srpskih i inostranih stručnjaka, sudbinske (da neko ovo, ne daj Bože, krivo ne shvati kao fatalizam!) prisne veze te dve porodice uspostavljene su davno pre pojave Miloša Obrenovića (isprva, očinskim prezimenom Teodorovića) na istorijskoj sceni Srbije!

Evo kako: godinama pre oba Srpska ustanka, Karađorđevog iz 1804. i Miloševog iz 1815. godine, bile su učvršćene pouzdane lične, trgovačke, onda i istorijske ustaničke veze između gospodara Obrena Martinovića a, pogotovo, još bolje lične veze i saradnja njegovih sinova gospodara Jakova i gospodara Milana Obrenovića (kasnijeg vojvode) sa porodicom Milićević-Lunjevica! 

Da ne bude zabune eventualno neupućenom delu javnosti, oko dva prezimena: Milićevići su prezime Lunjevica svom izvornom prezimenu iz Hercegovine, dodali po svom novom, kasnijem viševekovnom staništu te familije u selu Lunjevica kod Gornjeg Milanovca. Ima tvrdnji, da su taj toponimski dodatak uzeli davno pre pojave i Nikole Milićevića Lunjevice na istorijskoj sceni Srbije?! Za to, po našim saznanjima, još nema potvrda.

Deo zvaničnih državnih istoričara smatra, da je Nikoli Milićeviću nadimak Lunjevica, koji je posle njemu i celokupnoj kasnijoj familiji postao deo dvodelnog prezimena, nadenuo Miloš Obrenović, kad je već bio vladarski knez Kneževine Srbije.

Šta sve (ne)  znamo o žarkoj ljubavi Aleksandra i Drage?!

ISTINSKI proživljene drame, strahovi, teške nedoumice, ubrzo nakon obostrane iznenadne žarke ljubavi kralja Aleksandra Obrenovića i Drage (udovice Mašin) unuke Nikole Lunjevice, trajno su i  doživotno obeležile živote obe te istorijski važne familije. Pogotovo je kraljeva prosidba Drage za svoju suprugu i srpsku vladarku unela nemir u onovremenu srpsku javnost, što je dobro poznato iz mnogih drugih izvora, ali nadasve – u njenu porodicu… 

Kralj Aleksandar Obrenovic i kraljica Draga u mesecima posle venčanja

Ovom dramom i stradanjem porodice Lunjevica, istraživači se u vremenima od Majskog prevrata 1903. a pogotovo od Šestojanuarske diktature koju je “svejugoslovenski” kralj Aleksandar Karađorđević uveo 1929. godine, zatim u doba komunistističke, pa i  takozvane postkomunističke vladavine, nisu odviše bavili. Osim u TV serijama, u kojima su činjenice manje važne od “umetničkih sloboda” i u ponekim novinskim kratkotrajnim serijalima, ali uz česta izvrtanja istine.

Usled takve oktroisane, nametnute “istine” najšira zainteresovana srpska javnost nije ni mogla biti potpuno obaveštena o stvarnim uzrocima i posledicama sudbinski, istoriografski i državnički neraskidivo povezanih familija Obrenović i Lunjevica.

Sudbina tri sestre kraljice Drage 

POGOTOVO se srpska zvanična istoriografija u tim zlim vremenima, osim časnih, javnosti malo znanih izuzetaka, nije bavila sudbinom tri preživele sestre i dvojice braće kraljice Drage Obrenović, ubijenih s njom i kraljem Aleksandrom tokom Majskog prevrata. 

U noći prevrata, braća kraljice Drage, (pod)oficiri Nikola i Nikodije, smestasu pobijeni a sve tri njene sestre, po unapred utanačenom planu puča i kraljeubistva, pohapšene.

Ana Vojka Lunjevica najmlađa sestra kraljice Drage-Foto zbirka MRTK

Od masakra, tog ranog jutra posle krvavog noćnog prevrata, spasile su ih hitne i bezuslovne, tada telegrafske, intervencije evropskih vlada i dvorova kod kontra-obrenovićevskih zaverenika, koje svojim fizičkim prisustvom oficijelno nije predvodio lično Dragutin Dimitrijević Apis, tada major, iako je bio jedan od organizatora kraljeubistva. 

Nekoliko dana kasnije, sve tri sestre kraljice Drage su iz strogog kućnog pritvora pod stražom zaverenika, internirane u Francusku. Sudbina ih je najpre odvela – u Bijaric,gradić na atlantskoj obali, gde je deset godina ranije živote kraljice Drage i kralja Aleksandra sastavila prvi put, i zauvek.

Pred smrt kraljice Natalije Obrenović u progonstvu u Francuskoj, gde se razočarana u Srbiju ne samo zbog sinovljevog ubistva davno zamonašila i to u katoličku veru, sestre Milićević-Lunjevica preseljavaju u Švajcarsku. Živele su u Cirihu, Lozani pa u Ženevi. One su: Hristina-Seja (kasnije udata Petrović), Đina i najmlađa Ana, u porodici od milošte zvana Vojka a koju je sama kraljica Draga zvala Cojo.

Deda po ocu bio im je vojvoda Nikola Milićević, rođen 1767. godine u selu Lunjevica kod današnjeg Gornjeg Milanovca. Starinom, ta porodica je poticala iz Hercegovine. Po svoj prilici, u Šumadiju se doselila skupa sa Vukomanovićima, precima kneginje Ljubice, supruge kneza Miloša. Po starim hronikama, obe te familije trebalo bi da su prethodno u Hercegovinu preselile iz Pećke nahije, početkom 16. veka. 

Milićevići-Lunjevice i Vukomanovići bili su rodbina, što će se kasnije dokazati ženidbom Miloša Ljubicom, a onda i brakom kraljevskog para Aleksandra i Drage (rodom iz porodice Milićević-Lunjevica) koji se završio tragično po njih, ali i po Srbiju.

 

Violeta

Prethodni članak

Rzav čeka kišu, do tada racionalna potrošnja vode – brana Svračkovo dugoročno rešenje

Sledeći članak

Naselje Lunjevica bez vode zbog pucanja cevi