• 7 avgusta, 2020

Projekcija filmova sa Međunarodnog festivala arheološkog filma u Beogradu

plakat

Muzej rudničko-takovskog kraja organizuje 8. oktobra 2019. godine u 19 sati projekcije tri filma sa Međunarodnog festivala arheološkog filma održanog u Narodnom muzeju u Beogradu:

Pešter u bronzano i gvozdeno doba
Srbija 2019.
Trajanje 28′

Nakon otkrića čuvenog blaga iz Novog Pazara 1957. godine, intenzivirana su arheološka istraživanja praistorijskih humki u novopazarskom okrugu. Tokom 80-ih godina prošlog veka pod rukovodstvom akademika Dragoslava Srejovića otkriveno je preko pedeset arheoloških lokaliteta. U filmu koji je obogaćen animiranim rekonstrukcijama i živopisnim ilustracijama, kao sagovornici učestvuju eminentni stručnjaci u ovoj oblasti.

Abu Simbel
Egipat
Trajanje 25′

Multimedijalno predstavljanje „Zvuka i svetla“ na jednom od najznačajnijih svetskih arheoloških lokaliteta – Abu Simbel. Abu Simbel je lokalitet sa dva hrama koja je sagradio Ramzes II na levoj obali Nila u južnom Egiptu u XIII veku p.n.e. Hramovi su urezani u stenu. Otkriveni su 1813. godine. Obzirom da je gradnja Asuanske brane 1969. godine ugrozila hramove, oni su isečeni u blokove i ponovo rekonstruisani na 65 m višem nivou.

Kraku Lu Jordan
Srbija 2018.
Trajanje 24′
Jedinstven arheo-metalurški kompleks iz III veka. Kompleks je služio obradi metala a pre svega zlata. Nalazi se u Homolju koje je zbog zlata oduvek bilo na meti osvajača. Reka Pek je od pamtiveka bila zlatonosna a prerađivački centar Kraku Lu Jordan je dugo služio rimskoj imperiji. Tu je i priča o Argonautima, starim rudarskim tunelima i originalnim načinom vađenja rude. Prikazani su i Viminacijum, Pinkum i druga mesta koja nas povezuju sa metalurgijom zlata.

Festival je zamišljen kao revija najnovijih ostvarenja u produkciji dokumentarnog filma. Svi prikazani filmovi odlikuju se visokim naučnim kvalitetom, ali i atraktivnim pristupom kulturnoj baštini, te tako omogućavaju ne samo stručnjacima već svima onima koje privlače stare civilizacije da se upoznaju sa značajnim i dragocenim svetskim spomenicima.

Violeta

Prethodni članak

Opštinsko veće: Drugi rebalans budžeta

Sledeći članak

Novi poraz „Takova“