• 26 januara, 2022

Promenjene subvencije za kupovinu novih vozila na električni i hibridni pogon

foto: pixabay.com

Vlada Republike Srbije usvojila je novu uredbu o subvencionisanju kupovine novih vozila na električni i hibridni pogon, od 250 do 5000 evra, zavisno od vrste i snage vozila.

Oni koji žele da kupe novi električni moped ili laki tricikl, moći će da podnesu zahtev za 250 evra državne pomoći, dok subvencije za motocikle, teške tricikle, kao i lake i teške četvorocikle iznose 500 evra, navodi se u uredbi.

Za kupovinu novih putničkih i teretnih vozila na isključivo električni pogon država je opredelila subvencije u iznosu od 5.000 evra, dok su za kupovinu hibridnih vozila subvencije nešto manje.

Za plug-in hibride, one koji poseduju spoljni priključak za struju i čija emisija ugljen-dioksida ne prelazi 5o g/km, država dodeljuje subvencije u iznosu od 3.500 evra, dok za obične hibride, koji ne poseduju priključak za struju i kod kojih je emisija ugljen-dioksida manja od 140 g/km, subvencije iznose 2.500 evra.

Pravo na državne podsticaje imaju preduzetnici, fizička i pravna lica, a zahtev za subvencionisanu kupovinu novog vozila u skladu sa novom uredbom podnosi se Ministarstvu zaštite životne sredine do 31. oktobra 2022. godine, piše Energetski portal. Sva sredstva biće isplaćena u dinarskoj protivvrednosti po zvaničnom srednjem dnevnom kursu Narodne banke Srbije, na dan uplate kupoprodajne cene, piše u uredbi.

danas.rs/Nova S

Violeta

Prethodni članak

Ministarstvo finansija pokrenulo kampanju „Da klikneš od sreće“ – kako do 100 evra

Sledeći članak

I danas visok broj novoobolelih od covid-19