• 26 januara, 2022

Promocija knjige „Potpuni prelom“

U Domu kulture “Vojislav Ilić” na Rudniku u utorak, 18. januara 2022. godine biće predstavljena knjiga Rastka Jevtovića “Potpuni prelom”.

Sažetak romana „Potpuni prelom“

Vladajući najvećim delom Evrope od 1941.godine nacisti su dozvolili sebi da prave kompromise sa životom, kao što je uživanje u luksuzu i noćnim provodima. I Rim je propao zbog razvrata, ali kod nacista je potreba za dekadencijom bila i uslovljena duhom vremena, odnosno umetničkih epoha koje su se već krajem 19.veka instalirale u sistemu vrednosti. Najpre, simbolizam i impresionizam, a potom secesija i dekadentizam uvukli su se pod kožu ljudima s početka 20.veka. A onda na prelazu iz prve u drugu njegovu deceniju stižu dadaizam i drugi pravci avangarde. Sve je to posledovalo da monopoli i autoriteti više nisu mogli da budu neograničeni i neiscrpni, čak ni kad su u pitanju diktatori. Slika čovekovog sveta se usložila i raslojila.

Beograd je bio jedino mesto na evropskom tlu gde se džez muzika od 1941.do 1944. svirala sasvim slobodno. Uzroci tog paradoksa leže u nelogičnom amalgamu muzičara Zender Belgrada, koji su koristili sve moguće privilegije, pa i tu da prkose vladajućoj ideologiji svog režima, i nekolicine domaćih džezera, koji su tražili svoje mesto pod suncem.

Među tom grupom umetnika-avanturista je i glavni lik romana „Potpuni prelom“, Rajnhard Miler, koji je građen na osnovu jedne istorijske ličnosti, neverovatna sudbina sa somnabulnim preokretima i promenom identiteta. No, u ovom romanu se pojavljuju i neke jasne istorijske ličnosti kao što su sveštenik Tomaš Ulaga, Maga Magazinović, Beta Vukanović, Ita Rina, zatim Desanka Maksimović, čak i Margita Magi Stefanović. Zajednički im je imenitelj to što su ostavili veoma jak umetnički ili duhovni trag u svojstvu pravednika. Ipak je većina likova u ovoj knjizi plod autorove fikcije, ali su zasnovani na određenim misaonim konceptima, sledujući koncepciju pisaca psihološkog realizma.

Početak promocije je u 18 sati.

Violeta

Prethodni članak

Podeljeno svih 100.000 vaučera za odmor u Srbiji

Sledeći članak

Kursna lista – 12. januar