• 04.12.2023.

Promocija “Srpske pravoslavne trilogije”, Dragan Saračević

Kulturni centar “Mija Aleksić” predstaviće u ponedeljak, 20. novembra 2023. godine u holu ispred velike sale “Srpsku pravoslavnu trilogiju”, koju potpisuje protojerej – stavrofor Dragan Saračević.

Reč je o dvojezičnim knjigama (srpski i engleski): “Božanstvena Srbija”, “Krsna slava” i “Pravoslavna veronauka” koje je autor trilogije objavio u Australiji.

Uz autora o knjigama će govoriti i Borisav Čeliković, istoričar i publicista.

Početak promocije je u 18 sati.

O autoru:

Dragan Saračević, rođen 13. februara 1953. godine u selu Šilopaj na Rudniku. Osmogodišnju školu je završio u rodnom mestu, školu učenika u privredi u Gornjem Milanovcu, a Bogosloviju “Sveta Tri Jerarha” u Manastiru Krki, u Dalmaciji. Teologiju je studirao na Bogoslovskom fakultetu Srpske Pravoslavne Crkve u Beogradu. Parohijsku svešteničku službu je obavljao najpre u svome rodnom mestu, a potom u selu Moravcima kod Ljiga. Godine 1985. odlazi u Australiju i kao paroh služi u hramu “Svetog Georgija” u Sidneju, potom u Melburnu, odakle prelazi u SAD gde službuje u Njujorku i Čikagu. Krajem 1990. godine vraća se u Australiju, u Sidnej, gde su ga nakon petooktobarskih promena čekala mnogobrojna iskušenja.

Autor je između ostalih knjiga: “Hadži Đera i manastir Moravci”, istorijska rasprava; “Krštenje u Pravoslavnoj Crkvi” (na srpskom i engleskom jeziku); koautor je knjige „Vreme za odluku“ (pitanje crkvene podele), štampane u Australiji i Americi. Bio je saradnik u radu na knjizi „Srbi u Australiji“. Uskoro će biti objavljena sabrana dela Dragana Saračevića, u 10 knjiga, od kojih će jedna predstavljati memoare koji će rasvetliti veoma značajna dešavanja u okviru SPC u Australiji.

Istorija porodice Saračević kao i životni put Dragana Saračevića, svedoče o dramatčnim posledicama koje je po srpski narod, Srbiju, moral i nacionalnu svest proizvelo udaljavanje Srba od svetosavskih temelja u titoističkoj Jugoslaviji i spremnost srpskih pripadnika ove ideološke matrice, da sa scene uklone sve koji bi se našli na meti njihove pohlepe uvijene u ideološke oblande. Jedna od žrtava komunističkog terora i beščašća bio je i deda – stric Dragana Saračevića, Ljubomir – Ljuba Saračević, industrijalac i veliki narodni dobrotvor iz sela Šilopaj, na Rudniku. Ljubomir Saračević je bio jedan od osnivača, najvećih akcionara i predsednik Izvozne banke Kraljevine Jugoslavije. Pored velelepne crkve u svome rodnom selu, čije je osvećenje 1939, izvršio Sveti vladika Nikolaj, Ljubomir Saračević je podigao hotel Avalu u Budvi, a kao anonimni dobrotvor, za opštenarodno dobro, podigao je u Beogradu bolnicu na Karaburmi i Dom za ratnu siročad na Avali. Ondašnja „Politika“ je prilikom otvaranja ovih ustanova pisala da zadužbinar, dobrotvor želi da ostane anoniman. Na mestu predsednika Izvozne banke uhapšen je 1946. godine, i celokupna imovina mu je oduzeta.

Violeta

Prethodni članak

Najava isključenja električne energije za 20. i 21. novembar

Sledeći članak

Komedija: “Protekcija”