• 25 juna, 2021

Promocija zbirke pesama “Kov istine ispod Lisine”

Plakat, foto: KC GM

Kulturni centar Gornji Milanovac predstaviće u četvrtak, 13. maja 2021. godine u bašti Doma kulture zbirku pesama “Kov istine ispod Lisine”, autora Nenada Stojića.

Knjigu će predstaviti: Liljana Bralović, Miloš Kapetanović, Milesa Ilić i autor Nenad Stojić.

Početak promocije je u 18 sati.

Nenad Stojić je rođen 1972. godine u Kotoru. Osnovnu školu završio je u selu Boljkovci: Obrazovaje je potom sticao u Gornjem Milanovcu, a zatim je otišao na vojna školovanja.

Posmatra ljude i okolinu, piše za svoju dušu, slika i radi duborez. Poeziju stvara već petnaest godina. Do sada je održao tri književne večeri: „Metafore ispod Lisine“, „Kov istine ispod Lisine“ i „Alegorije života“.
Član je Književnog društva „Zapis“, Udruženja radnika umetnika Srbije i Crne Gore i Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva.

Ovo mu je prva zbirka pesama.

“Svoju skrivenu pesničku dušu Nenad Stojić je slučajno „otvorio“ pesnikinji Mileni Proković pre desetak godina. Ona ga, na prečac, uputi u tajne poezije i nagovori da se njom bavi. Odmah je shvatio magičnu moć metaforičnog izražavanja kao i ulogu ostalih pesničkih slika i formi.

Kod njega je svaki stih metaforično iskazan. Pesme su mu „tvrdi“ odraz stvarnosti njegove duše.” (Radoš Marković)
Knjigu je objavio Kulturni centar. Zbirka je štampana na 80 strana. Urednik izdanja je Branka Vučićević Vučković, korekturu i lekturu potpisuje Radoš Marković, a recenziju knjige napisala je Milesa Ilić. Motiv na koricama je Crkva „Svetog Nikole“ u Boljkovcima.

TAJNOVITOST REČI

Poezija je esencija književnog pisma i samo najhrabriji prihvataju sa njom da se bave. Tako se naš pesnik Nenad Stojić prihvatio teškog graditeljstva u ovo vreme kada lirika poprima svu gorčinu i neizvesnost sadašnjosti. Dosta uspešno jer se pisanju predaje u poznom delu življenja ali, možda, i u pravo vreme da oseti puls događaja ili prenese priču svog života bez ulepšavanja, noseći sobom neku tajnovitost i gorčinu zbog nametnog življenja ili neprihvatljivog života koji nalazi bez unapred planiranog.

Nesvesno oponaša metriku prošlog vremena a metafora caruje njegovim stihovima. Ovu poeziju treba pažljivo iščitavati jer traži posebnog čitaoca. Zato su mu kratke forme pesama čitljivije (Spas molitve, Pocrneli cvet, Neka nova Srbija) i ja bih rekla uspešnije od dugih htenja (dužih pesama kao što je pesma Zaboravljeni um kod njega prepoznatljiva) koja se prebrzo pretvaraju u gorčinu i neizvesnost).

Retko rimu ugrađuje u pesme. Pesniku tek ponegde bljesne unutrašnji ritam kod ljubavnih stihova: Dve jabuke, Prošće života. Svoje rodoljublje ne krije.“Ležemo u grobove raskola“ kaže on. Ili jedna vrlo uspešna poruka u pesmi

Prelo magle:
Zašto majko bdiješ
na vratima sunčevih prela
kada će nečovečanstvo spržiti sunce?
Znaj, Srbija neće biti kuća bez pepela.
U ovom izboru stihova, posebno mesto imaju Stojićeve posvećenice Dobrici Eriću u pesmi Žal za pesnikom („Spade šajkača sa krajputaša!“) koji je očevidno jedan od njegovih uzora i prijateljima, Mileni Proković u pesmi Usne poje ispod zemlje („Ruža spokoja u sutonu rascvetala gine“), Miloradu Daničiću Gliru u pesmi Slava doveka („Stranicu časti listaju sveci“) i Milutinu Jovanoviću u pesmi Nevesela sudbina („Presuši znoj na telu i izvor ispod kamena“).
Pesnik Nenad Stojić već ovom svojom prvom knjigom Kov istine ispod Lisine iskazuje rođenjem nasleđen pesnički dar koji treba voditi i usmeriti pravim putem. Sa velikim jezičkim bogastvom imamo još jednog dobrog pesnika Šumadije.

Milesa Ilić

Violeta

Prethodni članak

Pоzоrišnа prеdsтаvа: „Neka bude šta bude (samo da je muško)“

Sledeći članak

Pojedini advokati od udruženja otkupljuju tužbe protiv banaka, povedite računa kome se obraćate za pomoć