• 19.07.2024.

Prosvetni sindikati najavili protest ispred Skupštine Srbije za 26. septembar

foto: pixabay.com

Četiri prosvetna sindikata najavila su protest „Borba za kvalitetno obrazovanje u Srbiji“ za utorak, 26. septembar, saopštila je Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije. Protest su zakazali zajedno sa Sindikatom obrazovanja Srbije, Granskim sindikatom prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ i Sindikatom radnika u prosveti Srbije, nakon, kako su danas naveli, „niza pregovora i dopisa nadležnima u vezi problema u sistemu obrazovanja i plata zaposlenih“.

„Socijalni dijalog ne postoji već dugi niz godina. Nadležni odbijaju ili potpuno ignorišu naše zahteve za izjednačavanjem prosečne plate zaposlenih u obrazovanju sa prosečnom platom zaposlenih u Srbiji i rešavanje problema obimne administracije u školama“, navodi se u saopštenju.

Nastavnici i svi zaposleni u javnom obrazovnom sistemu, kako su naveli sindikati, sve manje obavljaju vaspitnu funkciju a više administrativnu i formalnu.

Protest će početi okupljanjem ispred Skupštine Srbije u 12 časova, nakon čega će okupljeni otići do Vlade Srbije gde će predati zahteve i zatražiti prijem predstavnika sindikata.

Izvor: Beta

Violeta

Prethodni članak

Obavezan skrining na SMA od danas u svim porodilištima u Srbiji

Sledeći članak

U petak četrnaesto okupljanje „Milanovac protiv nasilja“