• 27.09.2023.

Prvi preliminarni rezultati referenduma iz kabineta predsednika opštine G. Milanovac

foto: gminfo.rs

Nezvanične rezultate referenduma o ustavnim promenama, prema kojima je više od 50 odsto građana glasalo za „da“, saopštio je predsednik opštine Gornji Milanovac.

Do zaključenja teksta nije se oglasila Opštinska izborna komisija (OIK) iako smo je kontaktirali.

„Prema obrađenim podacima sa svih biračkih mesta, glasalo je preko 30 odsto građana upisanih u birački spisak. Od toga je 50,1 odsto zaokružilo „da“, dok je 49,9 procenta glasalo sa „ne“,  navodi se u saopšta kabineta predsednika opštine Gornji Milanovac saopštavaju.

Saopštenje prenosimo u celosti:

„Održan referendum o ustavnim promenama iz oblasti pravosuđa

Referendum na kome su građani imali priliku da se izjasne da li su za potvrđivanje Akta o promeni Ustava u oblasti pravosuđa održan je juče i u gornjomilanovačkoj opštini.

U Gornjem Milanovcu se glasalo na ukupno 66 biračkih mesta, na gradskom i seoskom području. Pravo glasa ima 35 561 Milanovčanin. Birališta su otvorena u 7 časova, a građane koji su bili sprečeni da dođu na biračko mesto, komisije su posetile na prijavljenim adresama.

– Juče je na teritoriji opštine Gornji Milanovac bio pravi praznik demokratije. Na svim biračkim mestima glasanje je proteklo bez problema. Napomenuo bih da su u biračkim odborima bili i ljudi iz opozicije koji su pratili celokupan izborni proces, a na skoro svakom mestu smo imali i nezavisne posmatrače tokom čitavog dana glasanja. Čestitam građanima Gornjeg Milanovca koji su izašli na referendum, bilo da su se izjasnili sa „da“, ili „ne“, jer svrha i jeste da zajedno odlučimo u kom pravcu želimo da ide naša država. Prema obrađenim podacima sa svih biračkih mesta, glasalo je preko 30 odsto građana upisanih u birački spisak. Od toga je 50,1 posto zaokružilo „da“, dok je 49,9 procenata glasalo sa „ne“, tako da je izborni proces završen uspehom referenduma u Gornjem Milanovcu – rekao je Dejan Kovačević, predsednik Opštine Gornji Milanovac.

Potvrđivanjem Akta o promeni Ustava u oblasti pravosuđa, pruža se podrška vladavini prava, nezavisnom tužilaštvu i samostalnom sudstvu i, kako je Republička izborna komisija saopštila, amandmani se odnose isključivo na pravosuđe i njima se ne menjaju drugi delovi Ustava.

Zadnji rok za objavljivanje rezultata referenduma je petak, 21. januar do 20 časova.

Nakon toga, Narodna skupština doneće odluku o proglašenju akta o promeni Ustava narednog dana od dana podnošenja konačnog izveštaja o sprovedenom referendumu.

Promenu Ustava predložila je Vlada Republike Srbije, a poslanici Skupštine Srbije izglasali su Predlog Akta o promeni Ustava,“ stoji u saopštenju

Update 14:00h 

Nakon zaključenja teksta redakciju GMinfo portala kontaktirao je Dragan Vučićević, predsednik Opštinske izborne komisije (OIK).

– Sada je drugačija procedura od dosadašnjih izbora. Mi smo potkomsiija RIK-a, a podatke o referendumu obradjuje Republički zavod za statistikiu. U toku je rok za prigovore koji ističe sutra u 20 sati. Zvanične rezultate objavljuje RIK – navodi Vučićević.

 

 

Violeta

Prethodni članak

Još 96 novih slučajeva zaraze Koronavirusom u G. Milanovcu

Sledeći članak

Plivanje za Časni krst u Koštunićima