• 27.09.2023.

Radionica: Kako sinhronizovati animirani film

foto: KCGM

Kulturni centar “Mija Aleksić” poziva zainteresovane osnovce i srednjoškolce da u okviru projekta „Euro Fest for Kids“ uzmu učešće u realizaciji radionice „Kako sinhronizovati animirani film“

Reč je o edukativnoj radionici za decu školskog uzrasta koja uživaju u gledanju sinhornizovanih animiranih filmova i koja bi volela da svoj glas pozajme nekom od animiranih junaka. U rad radionice se pozivaju i ona deca koju detaljnije zanima proces sinhronizacije filma (animirani, igrani ili dokumentarni).

Radionica ima za cilj da neizostavni deo video sadržaja, a to je glas približi na način da sami đaci učestvuju u kreativnom procesu sinhronizacije i davanja glasa karakterima ili samim glumcima.

Pored konkretnog znanja o sinhronizaciji i iskustvima koja će polaznici steći, radionica pomaže učesnicima da prepoznaju značaj filma i samog odlaska u bioskop, takođe da jednog dana i sami možda pronađu sebe i definišu svoju buduću profesiju.

„Kako sinhronizovati animirani film “ radionica će se održavati u Kulturnom Centru Gornji Milanovac, 28. i 29. septembra 2023. godine u terminima od 10 do 14 i od 17 do 20 časova.

 U prvom delu radionice učesnici prolaze kroz teoriju osnove sinhronizacije filma, a zatim najuspešniji polaznici aktivno učestvuju u samom procesu sinhronizacije i glasovnim testovima.

Predavači su glumci – filmski profesionalci sa iskustvom u sinhornizaciji filmova i režiji: Vesna Šašić Paštrović, Marko Marković i Mile Novković, inženjer zvuka.

Radionica obuhvata dvodnevno predavanje sa praktičnim radom na samoj sinhornizaciji filma pri čemu je najvažniji, praktični deo sekcije, zamišljen u potpunosti kao proces sinhronizacija kako bi se praktično došlo do idealnih audio zapisa na osnovu kojih će biti izvršena podela uloga za samu sinhronizaciju.

Radionicu u okviru projekta „Euro Fest for Kids“ organizuje mreža bioskopa koju čine Kulturni centar “Mija Aleksić” Gornji Milanovac, Leskovački kulturni centar, Leskovac i MTS Dvorana, beograd. Projekat je podržan od strane Europa Cinemas u okviru programa “sarađivati na inovacijama”.

Kako se prijaviti:

Osnovnoškolci i srednjoškolci zainteresovani za radionicu treba da pripreme:

  • kratko motivaciono pismo koje sadrži osnovne informacije (ime, prezime, godine, školu, razlog prijave, interesovanja);
  • spisak od pet omiljenih animiranih sinhronizovanih filmova (sa po jednom rečenicom obrazloženja).

 

Sve navedeno, zajedno ne bi trebalo da premaši A4 stranicu, koja se zatim šalje u word ili pdf formatu na adresu bioskop@kcgm.org.rs do 25. septembra 2023, do 12 časova.

Na radionicu će biti primljeno do 20 učesnika, a odabrani će biti mejlom obavešteni o daljim koracima.

Prijavite se!

Tokom oktobra, radionica će biti organizovana u Leskovcu (Leskovački kulturni centar, 13. i 14. oktobar) i Beogradu (MTS Dvorani, 20. i 21 oktobar).

 Najtalentovaniji mladi polaznici radionice će „pozajmiti“ svoje glasove za dugometražni animirani film „ROSA I KAMENI TROL“ danske rediteljke Karle Nor Holmbak. Film je prikazan na najznačajnijim filmskim festivalama za decu i mlade.

Sinopsis filma:

Rosa je mala cvetna vila koja je uvek živela sama u svom grmu od ruža. Više od svega sanja da ima prijatelja, ali je previše uplašena da bi ikada napustila svoj grm. Jednog dana znatiželjni leptir po imenu Svileni sreće Rosu i oni odmah postaju prijatelji uprkos razlikama. Svileni je željan avantura, a Rosa želi da ostane u svom grmu od ruža. Kada na jednoj od avantura zli Kameni Trol kidnapuje Svilenog, Rosa mora da se oslobodi svojih strahova i krene na opasno putovanje da spase Svilenog.

U pitanju je animirano ostvarenje koje će najmlađu publiku oduševiti, a onu stariju podsetiti da su hrabrost suočavanja s opasnostima i prijateljstvo idealan recept protiv samoće i otuđenosti (Fabien Lemercier, Cineuropa).

Sinhronizovani film će premijerno biti prikazan od 6. do 9. februara 2024. godine, a nakon toga će biti i distribuiran u bioskopima, članicama Mreže kinoprikazivača Srbije (Serbian Cinemas Network). „Euro Fest for Kids“ revija biće održana simultano u Beogradu, Leskovcu i Gornjem Milanovcu uz prisustvo dece – članova projekta iz svih gradova. Reviju će otvoriti noseći sinhronizovani film.

Projekat je podržan od strane programa „Collaborate to Innovative“ udruženja Europa Cinemas – MEDIA Kreativna Evropa.

Foto: Kadrovi iz filma, foto DanskTegnefilm

gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

Humanitarna organizacija „Oživimo selo“ organizuje akciju „Prvi zasad“

Sledeći članak

Bioskopski repertoar do 24. septembra