• 20.06.2024.

Radnici umetnici najavljuju brojne nove manifestacije u 2020.

AMBICIOZNI PLANOVI Deo članova skupštine URUS-a foto: M. Bošnjak

OD GORA DO MORA

Osim već tradicionalnih manifestacija u mnogim mestima naše dve države, tokom 2020. godine održaćemo i niz novih – najavljuje Udruženje radnika umetnika Srbije i Crne Gore (URUS) na svojoj redovnoj godišnjoj skupštini, koja je ovog puta održana u Kragujevcu.

Uz manifestacije u našoj organizaciji, održavaćemo, kao i ove godine, i one na poziv umetničkih i zanatskih udruženja iz više gradova. U Podgorici ćemo postaviti veliku izložbu u galeriji poznatog slikara Dragana Markovića, zajedno sa našim članovima iz Crne Gore. Na poziv drugih udruženja, održaćemo velike umetničke smotre u Kraljevu, Vladičinom Hanu, Trsteniku, u nekoliko mesta Vojvodine i tako redom – ističe Radojko Solujić, predsednik URUS-a.

U to udruženje, čije sedište je u Gornjem Milanovcu, pored radnika umetnika učlanjeni su i brojni inženjeri, profesori i umetnici drugih profesija. Uoči skupštine u Kragujevcu, u njega se učlanio akademik dr Dragan Bataveljić, redovni profesor Ustavnog prava na tamošnjem državnom univerzitetu. Osim katedre, akademik Bataveljić je i književnik, a više od decenije je i istaknuti delatnik u organizacijama koje se na nivou Srbije bore za što veći natalitet.

– U toj borbi, nažalost smo nailazili na osudu pojedinih zvaničnih organizacija, koje su nam odbrusivale: „Što vas briga za natalitet“!? Previše smo razjedinjeni, kao država i društvo. Zato, sve lokalne samouprave trebaju da pomažu udruženja na svojoj teritoriji, naročito ona koja okupljaju umetnike, radi zaostavštine potomcima – upozorava akademik Bataveljić.

U URUS se, pored kragujevačkih umetnika, tada učlanio i Dušan Trifunović, bivši predsednik opštine Ćuprija, inače osnivač organizacije „Muška sigurnost – sigurnost za sve“ koja takođe promoviše natalitet, ali i sabornost Srba.

SEĆANjE
NA skupštini URUS-a u Kragujevcu, odata je pošta nedavno preminulim članovima iz tog kraja, od kojih su neki bili i među osnivačima nekadašnjeg Likovnog studija u fabrici „Zastava“, iz kojeg je ponikao i URUS. Ti preminuli članovi su Lazar Radovanović, Vukašin Savić, Dragan Obradović, Mirko Rusić i Dragan Todosijević.

M. Bošnjak
Foto:
1. AMBICIOZNI PLANOVI Deo članova skupštine URUS-a
2. UPOZORENjA Akademik Dragan Bataveljić

Violeta

Prethodni članak

U Milanovcu održana tribina „Profesionalna etika u onlajn medijima“

Sledeći članak

Dvodnevni Novogodišnji program