• 23 oktobra, 2021

Razvoj štamparstva i prvi štampari u Gornjem Milanovcu

foto: Muzej RTK

Štamparija Maksima Sretenovića, osnovana 1890. godine prva je štamparija u rudničkom i čačanskom okrugu u to vreme. Kako je Sretenovićeva štamparija omogućavala publikovanje novina, prvi list u ovom delu Srbije štampan je upravo ovde. To je bio list „TAKOVO, list za narodne potrebe“. Izlazio je dva puta nedeljno od aprila 1890. sve do 1904. godine.

foto: Muzej RTK

U mladoj i maloj varoši kakav je Milanovac tada bio štamparija Maksima Sretenovića mogla je da zadovolji sve potrebe za štampanom rečju. U „Takovu“ iz 1891. godine vidi se oglas: „Novo otvorena u Gor. Milanovcu, ŠTAMPARIJA MAKSIMA L. SRETENOVIĆA, trg. ovd. prima na izradu svakovrsne štamparske poslove kao: pozivnice za svadbe, igranke i besede, objave, cenovnike, jelovnike, vizit karte, posmrtnice i ostale štamparske poslove. Mole se prijatelji, kako ovdašnjitako i sa strane, da poklone poverenje svoje.“

Maksim Sretenović bio je ugledni trgovac i gazda. Jedno vreme bio je i predsednik gradske opštine. Za vreme Prvog svetskog rata oduzeta mu je sva imovina, a 1916. godine preminuo je od upale pluća u 65-oj godini.

Za kratko vreme, nakon osnivanja, štamparija Maksima Sretenovića prelazi u vlasništvo Stevana Matića, glavnog urednika lista „Takovo“. U zaglavlju „Takova“ s početka 1893. godine stoji „Štamparija Stevana Matića i Druga“, gde se vidi da je Stevan Matić postao jedan od vlasnika, a već krajem 1893. i jedini vlasnik štamparije u Gornjem Milanovcu.

Do početka XX veka u štampariji u Gornjem Milanvcu izlazila su dva lista: „Takovo“ i „Rudničanin“. „Takovo“ je, iako nigde nije pisalo, bilo glasilo radikala rudničkog okruga. Obilovao je tekstovima u kojima je kritikovana vladavina Obrenovića i napadani naprednjaci i liberali.

„Rudničanin“ je štampan od 1893. godine. On je bio službeni list rudničkog okruga i donosio je odluke okružnih skupština i druge akte zvaničnog karaktera. Prvi urednik lista ja bio Avram Petrović, okružni sekretar, a potom Kosta Nedić.

Muzej RTK

Violeta

Prethodni članak

Od ponedeljka dete možete da vodite u vrtić samo ako imate ove potvrde

Sledeći članak

Novosti: Tužilaštvo podiglo optužnicu zbog slučaja Jovanjica