• 16.05.2022.

Referendum u Srbiji, građani odlučuju o promeni Ustava – Otvorena biračka mesta

foto: gminfo.rs

U Srbiji su u 7 sati otvorena sva biračka mesta za glasanje na republičkom referendumu o promeni Ustava, u delu koji se odnosi na pravosuđe.

Građani Srbije se danas na referendumu izjašnjavaju da li su za potvrđivanje Akta o promeni Ustava u oblasti pravosuđa. Biračka mesta otvorena od sedam do 20 časova.

RIK je utvrdio da u Srbiji ima 6.510.323 glasača, za sve jedinice lokalne samouprave i na svim mestima. U Gornjem Milanovcu danas se glasa na 66 biračkih mesta a pravo glasa ima 35 561 Milanovčanin.

Prve informacije o izlaznosti u 10 časova.

Rok za objavljivanje rezultata referenduma je petak, 21. januar do 20 časova.

Ako građani na referendumu potvrde akt, onda se taj akt smatra usvojenim danom održavanja referenduma.

Nakon toga, Narodna skupština doneće odluku o proglašenju akta o promeni Ustava narednog dana od dana podnošenja konačnog izveštaja o sprovedenom referendumu.

Referendumsko pitanje glasi: „Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava Republike Srbije?“, a građani se izjašnjavaju zaokruživanjem odgovora „da“ ili „ne“.

Republička izborna komisija, koja je građanima na kućnu adresu dostavila detaljno objašnjenje predloga izmena, saopštila je da se amandmani odnose na pravosuđe i da se njima ne menjaju drugi delovi Ustava.

Glasači sa Kosova i Metohije, budući da Priština nije dopustila Srbima da glasaju na referendumu, svoje pravo mogu da iskoriste na biračkim mestima u četiri grada centralne Srbije – Kuršumliji, Raški, Novom Pazaru i Vranju.

Republička izborna komisija je odredila i 10 glasačkih mesta u inostranstvu.

Referendum, pored RIK-a, prati i Crta, koja je najavila da će kao domaća posmatračka misija rasporediti svoje posmatrače na 300 glasačkih mesta, na osnovu reprezentativnog i slučajnog uzorka na teritoriji cele Srbije, da prate kvalitet glasačkog procesa na dan održavanja referenduma.

Za odluku dovoljna većina izašlih birača

Promenu Ustava predložila je Vlada, a poslanici Skupštine Srbije izglasali su Predlog Akta o promeni Ustava.

Prema Zakonu o referendumu, za odlučivanje će biti dovoljna većina izašlih na birališta.

Violeta

Prethodni članak

Opšta bolnica: U kovid delu osam pacijenata

Sledeći članak

Na bolničkom lečenju i danas jednocifren broj kovid pacijenata