
foto: pixabay.com
Kremasti rižoto sa šunkom i prazilukom.
Sastojci:
– 2 praziluka
– 25 g maslaca
– 350 g pirinča
– 1,5 l pilećeg temeljca ili supe od kocke
– 225 g dimljene šunke
– 175 g graška
– 50 g parmezana
– maslinovo ulje
– majčina dušica
– so, biber
Priprema:
Praziluk oljuštiti, prepoloviti po dužini i iseći na polumesece. Ukoliko nemate pripremljen temeljac skuvajte supu od kocke.
Šunku iseći na trakice.
Polovinu maslaca i jednu kašiku maslinovog ulja zagrejati, pa dodati praziluk i dinstati par minuta dok ne omekša i počne da dobija boju.
Dodati pirinač i dobro promešati.
Kuvati mešajući dok pirinač ne postane sjajan, pa dodati dve kutlače temeljca.
Mešati dok pirinač ne upije tečnost, a zatim postepeno dodavati po kutlaču tečnosti i dobro promešati između svakog dodavanja.
Kada je pirinač napola skuvan dodati grašak i nastaviti sa dodavanjem tečnosti i mešanjem.
U međuvremenu zagrejati malo maslinovog ulja i propržiti šunku dok ne počne da dobija boju.
Zatim je dodati pirinču i dobro umešati.
Na samom kraju kuvanja dodati ostatak maslaca i rendani parmezan, začiniti solju, biberom i majčinom dušicom po ukusu, sačekati da se istopi, pa umešati.
Proveriti da li je dobro začinjeno i skloniti sa šporeta.
Poklopiti i ostaviti da odstoji par minuta.
Posuti još malo rendanim parmezanom i poslužiti.
Prijatno!