• 14 jula, 2020

ROC Rudnik obeležava 15 godina uspešne privatizacije

foto:contangorudnik.rs

ROC Rudnik ovog meseca obeležava 15 godina uspešne privatizacije. Ovo nije najveći, ali je sigurno jedan od najuspešnijih rudnika u zemlji koji je upravo privatizacijom, ulaskom u beogradsku kompaniju „Kontango”, pre 15 godina, otpočeo ubrzan i zavidan razvoj.

Darko Vukobratović, vlasnik i direktor firme „Kontango“ rekao je da su pre 15 godina došli sa idejom da ovaj rudnik bude moderan rudnik sličan rudnicima širom sveta.

– Zadovoljan sam jer smatram da smo uspeli u toj misiji, jer to nam je bio osnovni cilj. Kada smo došli ovde pre 15 godina ideja nije bila da uzmemo neki profit i da nestanemo, već smo došli da ostanemo. Zato je naš slogan danas „Nastaviće se…“ Mi zaista verujemo da će se ova priča, koja traje od praistorije na ovom području, nastaviti i da mi samo čuvamo plamen rudarstva u ovom delu Srbije, i da ćemo ga predati generacijama koje dolaze – kazao je Vukobratović.

Darko Vukobratović, vlasnik i direktor „Contango“, foto: gminfo.rs

On je istakao da u momentu kada su „ušli“ u rudnik, u trenutku privatizacije, imali su rude za samo dve godine proizvodnje, a danas 15 godina kasnije imaju za 8 do 10 godina.

– To ne bilo moguće da smo došli sa kratkoročnim interesima i da nismo imali dugoročnu strategiju da ostanemo. Mislim da smo imali i sreće, jer u ovom poslu je i to potrebno, s obzirom da zavisi od cena berzanskih roba na koje ne možemo da utičemo. Ono što mi možemo da radimo i što možemo da organizujemo, što je do nas, to i radimo, ali postoje neki faktori koji su van naše kontrole. Tako da je potrebno imati i dozu sreće, a nas je ta sreća pogledala baš tada kad smo krenuli, neposredno posle privatizaciije cene su porasle i to nam je omogućilo da krenemo kako treba – zaključio je Darko Vukobratović.

foto: gminfo.rs

U ovom rudarskom preduzeću se dosta pažnje posvećuje bezbednosti i zdravlju na radu. Na međunarodnom takmičenju Evropske komisije za bezbednost i zdravlje na radu u okviru kampanje “Zdrava radna mesta za sve generacije” preduzeće Rudnik i flotacija Rudnik doo je iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu dobilo prestižno priznanje Evropske komisije na temu “Sveobuhvatno sprovođenje bezbednog i zdravog rada za sve zaposlene uz stalnu primenu i dopunu Akta o proceni rizika”.

Svakodnevno u jamu ulazi 260 radnika, što tokom godine iznosi 62.500 ulazaka. U 2018. zabeležene su četiri povrede tako da se broj incidenata i povreda smanjuje.

Marina Furtula, v.d. direktora Uprave za bezbednost i zdravlje na radu, foto: gminfo.rs

– Osim što su dobili najprestižniju nagradu u Evropi, pre toga su dobili i nacionalnu nagradu koja se dodeljuje u Republici Srbiji, a koja se dodeljuje za posebnu posvećenost bezebednosti i zdravlja na radu. Sa 40 povreda na radu taj broje je smanjen na svega četiri na godišenjem nivou. S obzirom da je ovo jedna od najrizičnijih delatnosti, pored delatnosti građevinarstva, onda možemo da kažemo da rudarstvo jeste najrizičnija delatnost, i zaista su ove dve nagrade i zaslužili. Čestitam im na ovih 15 godina uspeha, pa da im pružimo veliku podršku da i u narednih 15 godina nastave da nižu uspehe – rekla je Marina Furtula, v.d. direktora Uprave za bezbednost i zdravlje na radu.

 foto:contangorudnik.co.rs

Preduzeće Rudnik i flotacija „Rudnik“ se ubraja u pet najboljih primera privatizacije u Republici Srbiji po mišljenju studije NALED-a i USAID-ovog projekta održivog razvoja, kao i Ministarstva rudarstva i energetike, Privrede komore Srbije i Regionalne privredne komore.

Prof. dr. Stevica Deđanski, državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike, foto: gminfo.rs

– Oni važe za dobar primer privatizacije, jer baš u tim 2000-tim godinama bila je to velika retkost, uglavnom smo imali loše privatizacije i dan danas ispaštamo zbog toga. Svetao primer privatizacije je ROC Rudnik. Bitno je da je dobra privatizaicja, da se posvećuje pažnja razvoju i da se zapošljavaju ljudi, a to je ono čemu treba da teži svaka kompanija – rekao je prof. dr. Stevica Deđanski, državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike.

PLATE

Najbolji rudari imaju platu oko 120.000 hiljada dinara, prosečni tj oni kvalitetniji rudari oko 90.000 hiljada, U preduzeću je prosečna plata 65.000 (neto), što je u bruto iznosu 110.000 dinara. U trenutku privatizacije preduzeće „Rudnik“ je imalo 295, a danas ima 462 zaposlena od toga 18 Makedonaca.

STANDARDI

Među prvima su uveli standarde ISO 14001 i 18001, a standard 26000 su uveli za društvenu odgovornost. Početkom avgusta dobili su i sertifikat za IQ10SR koji je implementacija svega toga.

Mada mnogim podzemnim kopovima, za razliku od površinskih, preti gašenje, ROC „Rudnik“ je za Srbiju najsigurniji, što zbog dobrog iskopa rude, što zbog redovnih plata. Iz utrobe Zemlje iskopavaju se olovo i cink, pa i srebro.

V. Popović, gminfo.rs

Aleksandar Lazovic

Prethodni članak

KK Do Kan: U novoj sezoni nove medalje

Sledeći članak

Druga likovna kolonija «Na izvoru zdravlja»