• 26 januara, 2022

Sa blokade u Preljini: Sledeći put ćemo verovatno zatvoriti i autoput

blokada u Preljini

Završena je protestna blokada saobraćaja na Ibarskoj magistrali u Preljlini kada je to i predviđeno, oko 16 sati. Saobraćaj je od 14 sati propuštan drugim, lokalnim putem, kroz preljinsku varošicu, doduše veoma usporeno. Neželjenih incidenata na ovom punktu blokade nije bilo. Uniformisani pripadnici MUP-a bili su prisutni samo na putu kroz varošicu.

Preljinska blokada jedna je od skoro 50 sličnih na važnim saobraćajnicama u Srbiji, organizovanih kako bi se izrazio bunt protiv novih izmena Zakona o referendumu i o eksporprijaciji. Stotine hiljada ljudi u Srbiji, individualno i kroz brojna udruženja, inicijative, peticije i okupljanja, upozorava da bi sprovođenjem ova dva akta u praksi bila potpuno uništena demokratija i manjini dozvoljeno da legalizuje odlučivanje o važnim pitanjima bez neophodnog natpolovičnog cenzusa, ali i proizvoljno otuđivana privatna imovina.

Na skup u Preljini došli su uglavnom stanovnici milanovačke i čačanske opštine. Među njima su bile i Ljiljana Bralović iz udruženja „Suvoborska greda“, Kristina Milošević iz „Mladih Milanovca“ i Saša Božić i udruženja „TRN“.

– Uspeli smo da prikupimo nekoliko hiljada ljudi, koji nisu baš ni zadovoljni što nećemo ići na autoput, ali pošto je nedaleko odavde kuća Vesne Prodanović, direktorke firme „Rio Sava“, što ima svoju simboliku, dogovorili smo se da danas ostanemo ovde. Sledeći put ćemo verovatno zatvoriti i Miloša Velikog (autoput, prim, aut.), – najavila je Bralović.

– Ovde možemo da vidimo da je Srbija ustala; Milanovac, Čačak, svi su tu i krenuli smo u borbu. Ovo je samo kap koja je prevršila čašu kada su najavili da će Zakon o eksporprijaciji biti usvojen. Mi to ne možemo da dozvolimo. Građani su ustali sa ekološkim udruženjima, svi smo tu zajedno i ovako ćemo do pobede, – rekla je Milošević za GMInfo.

– Okupljanje je bilo daleko ozbiljnije nego prošle subote, – ocenjuje Saša Božić iz „TRN“-a. – Mislim da se narod sve više i više budi, i ovaj bunt je upravo iz naroda, nije organizovan i vođen stranački, tako da se iskreno nadam da će sve nadalje biti mnogo masovnije. Narod jako dobro shvata o čemu se ovde radi, čak većini ekologija i nije na prvom mestu, već promena sistema i režima. Ali svejedno, protiv bilo čega da se čovek buni i iznosi svoj stav, on se zapravo buni protiv vlasti, ona je ta koja generiše loše ideje. S druge strane, i vlast jako dobro shvata o čemu se zapravo radi. Odatle i odlazak predsednika u Gornje Nedeljice baš danas, to je kao i organizacija kontramitinga, propaganda i provokacija, – rekao je Božić za GMInfo.

Milanovčani, koji nisu mogli ili stigli da priđu do preljinske petlje, svoje negodovanje istim povodom danas su izrazili naizmeničnim prelascima raskrsnice kod Hotela u centru grada, po ugledu na ideju iz Topole od prošle subote. Podsetimo, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, danas je izjavio da neće ukinuti zakon o referendumu i da Srbiju neće voditi Rokfeler.

M.Mijatović/V.Popović/GMInfo.rs

Pratite nas i na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Milos

Prethodni članak

Preminuo još jedan pacijent u Kovid delu milanovačke bolnice

Sledeći članak

Stiže naoblačenje, ponesite kišobrane