• 24 septembra, 2020

Savetovalište za dijabetes počelo sa radom

foto: gminfo.rs

Savetovalište za obolele od dijabetesa nedavno je aktivirano u okviru Doma zdravlja Gornji Milanovac i nalazi se u zgradi Opšta 2. (zgrada koju dele sa Opštom bolnicom). Zdravstveni radnici koji rade u Savetovalištu za dijabetes su lekari specijalisti opšte medicine i endokrinolozi.

– Imamo dobu saradnju sa doktorom Milanom Petrovićem, endokrinologom, koji radi u Opštoj bolnici Gornji Milanovac. Ranije smo, jednom mesečno, imali saradnju sa endokrinolozima iz Čačka. Krajem prošle godine odradili smo projekat Živeti sa dijebetesom i konkurisali kroz drugi projekat Razvoj zdravstva Srbije i dobili grant koji je usmeren ka radu Savetovališta. U predstojećem periodu u planu imamo niz aktivnosti – kaže doktor Aleksandar Čivović, v.d. direktora Doma zdravlja Gornji Milanovac.

On ističe da dobru saradnju imaju i sa Društvom dijabetičara iz Gornjeg Milanovca sa kojima su ostvarili niz preventivnih akcija. Prema njegovim rečima na teritoriji opštine Gornji Milanovac oko 3000 osoba je registrovano kao obolelo od dijabetesa.

– Imajući u vidu da naša opština broji oko 42.000 stanovnika i da je od tog broja preko 34.000 odraslih, a imamo oko 3000 obolelih, onda taj broj nije mali. Mada, ima dosta njih koji su oboleli od dijabtesa a ne znaju. Mi smo prepoznali potrebu da iskoračimo u tom pravcu i da budemo aktivniji u tom segmentu rada. Smatram da ćemo našim budućim aktivnostima, u okviru Savetovališta, uspeti da napravimo veći obuhvat i imati realniji broj obolelih od te bolesti. Kroz rad u Savetovalištu i preventivnim delovanjem, sigurni smo da ćemo im život učiniti život kvalitetnijim – ocenjuje Ćivović.

On kaže da rad u Savetovalištu za dijabetes, prvenstveno se bazira na prevenciji komplikacija i ukazivanje na zdrave stilove života (pravilna ishrana kod dijabetičara, značaj fizičke aktivnosti u regulaciji dijabetesa).

Savetovalište radi svakog radnog dana do 14:30 sati, osim četvrtkom kada radi u popodnevnoj smeni, od 12:30h do 20 sati, dok je utorkom i četvrtkom prisutan lekar.

Pacijenti obuhvaćeni savetovališnim radom su:

oboleli od dijabetesa
insulin zavisni pacijenti
pacijenti sa intolerancijom glukoze
gojazni pacijenti
hipertoničari
pacijenti sa hiperlipidemijama
članovi porodice obolelog od dijabetesa

V. Popović, gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

PSO GM: Nismo na Skupštini glasali tačke koje se odnose na završni račun i budžet opštine

Sledeći članak

Bez vode