• 26.02.2024.

Spasovdan u Pranjanima

foto: gminfo.rs

OBNOVA TRADICIJE

Danas je u Pranjanima svečano obeležena seoska slava, odnosno, obetina, čini se, svečanije nego mnogo godina unazad.

foto: gminfo.rs

Uprkos slabom odzivu meštana, jer je seoskoj slavi prisustvovalo tek nekih stotinak ljudi, čini se da je Spasovdan, ove godine dobio, ponovo, jedan, viši nivo.

Bilo je proslava prethodnih godina, i hvala onima koji su to održavali, na tome. Ipak, dugo godina se pred našom crkvom slavio Savindan, koji je školska slava, a ne Spasovdan, koji je seoska svetkovina. Ne znam zašto je to tako bilo, ali, drago mi je da se školi vrati ono što pripada njoj, a crkvi, odnosno selu, ono što pripada njima – priča za naš portal jedan od domaćina slave, Radoš Tolić, uz odobravanje njegovog „sudomaćina“, Rada Tolića.

foto: gminfo.rs

Cilj nam je da se narod okuplja oko crkve, da se družimo, da popričamo, jer, sve nas je manje, da se podržavamo u kriznim vremenima… Ne valja da se otudjujemo, nego treba da se spajamo – izričit je domaćin ovogodišnjeg Spasovdana u Pranjanima, koji naglašava da će domaćin sledeće godine biti Milomir Milovanović.

foto: gminfo.rs

Da bi kompletan doživljaj bio potpun, doprinela je scena iz pranjanske crkve, u kojoj je, baš na Spasovdan, krštena mala Nikolina, četrvta ćerka Gorana Milutinovića iz Pranjana. Lep datum, lep povod i lep dan…

Goran Trifunović, gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

Metalac u Lazarevcu u ponedeljak

Sledeći članak

Kovačević: U toku pripreme za novu sezonu na Gradskom bazenu