• 30.09.2023.

SPS GM: Da dame hrabro koračaju putem uspeha

„Opštinski odbor Socijalističke partije Srbije Gornji Milanovac na čelu sa predsednikom Aleksandrom Marušićem, svim damama čestita 8. mart, sa željom da naše dame hrabro koračaju putem uspeha, jednakog učešća i aktivnog rešavanja svih problema koji su od značaja za naše društvo,“ poručili su danas milanovački socijalisti u pismu javnosti i podsetili:

„Međunarodni dan žena – ili kolokvijalno 8. mart, dan je posvećen ženama i slavi se svake godine. Ovaj dan je nastao kao dan borbe za ženska ljudska prava, odnosno dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

Ideja za obeležavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se prvi put početkom 20. veka u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije, koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uslova. Godine 1910. organizovana je prva Međunarodna konferencija žena, koja je bila održana u Кopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale.

Inicijativu sprovođenja ideje praznika u delo preuzela je slavna levičarka Кlara Cetkin, te je predlog prihvaćen i ustanovljen je Međunarodni dan žena, sa strategijom promovisanja jednakih prava, uključujući i demokratsko pravo glasa za žene,“ istakli su iz milanovačkog SPS-a.

GMInfo.rs

Pratite nas i na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Milos

Prethodni članak

Izložba crteža Vesne Sekulić

Sledeći članak

Fićović uoči Loznice: Više golova? Stvar samopouzdanja koje vraćamo