• 14 jula, 2020

Srbiji nedostaje 90.000 majstora

ilustracija, foto: pixabay.com

Oko 90.000 zanatlija svih profila u ovom trenutku nedostaje srpskom tržištu, pokazuju podaci Građevinske komore.

Kako pišu „Večernje novosti“, poražavajući je i podatak da je prosečna starost nekih od njih, poput građevinskih radnika – 55 godina. Slično iskustvo imaju i u Sindikatu građevinarstva, gde naglašavaju da je većina dobrih majstora napustila zemlju u potrazi za boljim životom, a interesovanje mladih za upis u građevinske i druge zanatske škole je vrlo slabo.

Nacionalna služba za zapošljavanje danas ne raspolaže podacima o ukupnoj potražnji nijednog profila na tržištu rada. Izmenama Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti iz 2009. godine, oni sada primaju i registruju isključivo prijave potreba za zapošljavanjem za koje se poslodavci njima obratio za pružanja usluge posredovanja.

Najtraženija zanimanja, prema tim potrebama, u avgustu bili su komunalni higijeničari, čistači prostorija, manipulanti u prehrambenoj proizvodnji, zatim prodavci, zavarivači, bravari, građevinski i medicinski tehničari, dok su sa fakultetskom diplomom najpotrebnij bili građevinski inženjeri, ekonomisti, vaspitači, diplomirani i mašinski inženjer, ističu u NSZ.

S druge strane, vrlo visoko se kotiraju pojedina trogodišnja zanimanja, odnosno zanati. Tako su se tokom 2019. filijalama NZS često obraćali poslodavci koji traže elektrozavarivače, bravare, vozače, elektromontere, instalatere, zidare, tesare, armirače, automehaničare, stolare, tapetare, kuvare, pekare i mesare.

izvor: Večernje novosti

Aleksandar Lazovic

Prethodni članak

Krkobabić: Moguće uvođenje radnih akcija kako bi se obnovila sela

Sledeći članak

Vlada donela Zaključak – kako funkcioneri treba da se ponašaju tokom izbora