• 6 јуна, 2020

Šta ćemo na trpezu?

foto: gminfo.rs

DISPARITET CENA

Potrošači se žale na visoke cene mesa, a proizvodjači na niske cene. Ko je onda kriv?

Junetina u mesarama je dostigla cenu od preko 800 dinara, dok je otkupna cena junadi oko 1,8 do 1,9 evra za kilogram žive vage. Čemu tolike marže, otkud tolika razlika, ko pojede još jednog bika izmedju proizvodnje i prodaje? Odgovore je teško dobiti, jer se iz zvaničnih institucija oglašavaju samo preko saopštenja, prodavcima ovakva situacija odgovara, pa ne bi da „talasaju“, dok su proizvodjači, kao i uvek, uplašeni, pa nezvanično pričaju jedno, a zvanično- drugo.

foto: gminfo.rs

– Država je početkom godine obećala proizvodjačima da će im kilogram žive vage junetine platiti po ceni koja će biti ekvivalent ceni 17 kilograma kukuruza. Trenutno, u najboljem, odnosno, najgorem slučaju, zavisi, kako za koga, razlika je oko sedam evra po kilogramu. Naravno, na štetu proizvodjača. Kažu, otkazan izvoz u Tursku, Rusiju… Šta mi imamo sa tim? Mi smo imali dogovor sa državom, odnosno ugovor, i mi smo naš deo posla ispunili, a oni nisu. Zašto? Niko nema obrazloženje, već samo uvrede i poniženja za nas proizvodjače – kazuje za naš potral jedan od proizvodjača, koji je, prema ustaljenoj praksi, hteo da ostane anoniman široj javnosti.

Sa druge strane, predstavnici vlasti imaju drugu priču, koja, prema njihovoj verziji, sasvim opravdava trenutno stanje stvari na tržištu.

– Ne može biti bolja ponuda od trenutne. Da vam neko da 17 kilograma kukuruza za kilogram junetine, naravno da bi pristali. Prema ovoj računici, vi i ne treba da sejete kukuruz – reči su jednog od predstavnika vlasti.

Cenu nafte, djubriva, kao i selekcionog dodeljivanja subvencija, niko ne pominje…

Goran Trifunović, gminfo.rs

Aleksandar Lazovic

Prethodni članak

Nova istraživanja donela nova saznanja o srednjovekovnom životu na Rudniku

Sledeći članak

Svako privredno društvo dužno da ima adresu za prijem elektronske pošte